Home Biznis HFP prodaje Dioki za 60, a Luku Rijeka za 25 kuna po...

HFP prodaje Dioki za 60, a Luku Rijeka za 25 kuna po dionici

1592
0

Nakon godinu i pol samonametnutog posta izazvanog Uskokovom operacijom Maestro nakon koje je Hrvatski fond za privatizaciju bio obezglavljen te na korak do raspuštanja, početkom 2009. godine ponovo kreću dražbe na Zagrebačkoj burzi. Na dražbama u siječnju HFP nudi udjele u 112 tvrtki u kojima HFP, odnosno DAB i HZMO imaju dionice, i to od 0,001 posto dionica zadarskog Cenmara do 95,54 posto zagrebačkog Tempa, a kao kupci se mogu javiti samo nositelji prava na dodjelu dionica i udjela iz portfelja HFP-a, koji su to pravo stekli kao nadoknadu za izvršene građevinske radove u obnovi zemlje za ministarstva i Hrvatske vode.

Takvih prava izdano je tvrtkama koje su radile na obnovi ukupno 1,04 milijarde kuna, od čega je do sada na 53 dražbe HFP isplatio 983,5 milijuna kuna, a preostala su prava u vrijednosti 61,13 milijuna kuna.

 Nastavi čitatiOglas: 
 

 

Tvrtke koje idu u ponudu, objasnili su u HFP-u, odabrao je Upravni odbor fonda, a nude se po početnoj cijeni od 25 posto nominalne vrijednosti, dok se udjeli koji su već više puta ponuđeni nude za samo 10 posto nominalne cijene, no uvjet je da se kupi cijeli paket.

Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-aMeđu ponuđenim udjelima nalazi se i 51,79 posto Ribnjičarstva Končanica, za koje je HFP više puta neuspješno raspisivao natječaj, ali npr. i četiri posto Diokija ili tri posto Luke Rijeke, koji su prije godinu dana vrlo lako mogli naći kupce.

Vlasnik prava, koji se na dražbu uključuje preko brokera po svom izboru, tako može postati vlasnik Diokijevih dionica za 60 kuna po dionici, što je s obzirom na tržišnu cijenu od 118 kuna diskont od gotovo 50 posto. Dionice Luke Rijeka mogu se dobiti za 25 kuna po dionici, dok joj je tržišna cijena 158 kuna.

Prije godinu i pol kada je HFP zbog skandala “zamrznuo” aktivnosti Dioki je na burzi mogao biti prodan za više od 430 kuna, dok je za Luku Rijeka HFP mogao dobiti 500 kuna po dionici.

Od udjela veće vrijednosti može se izdvojiti Belje koje se prodaje za 25 kuna po dionici, Badel 1862, za koji se trenutačno bore njegova dva najveća dioničara, na prodaju je ponuđen po 75 kuna po dionici, dok Hoteli Makarska imaju početnu cijenu od 50 kuna po dionici, jednako kao i Varteks, što je samo 12 kuna manje od njegove vrijednosti na burzi.

Tempo, koji se na dražbi prodaje gotovo u cijelosti, novog vlasnika može dobiti za 14,5 milijuna kuna. (business.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here