Home Vijesti Hladnom valu stiže kraj. Dolazi promjena!

Hladnom valu stiže kraj. Dolazi promjena!

138
0

Snijega već neko vrijeme nema, ali je tjedan zato obilježila hladnoća. Nije se radilo o ekstremno niskim temperaturama, ali je posvuda bilo osjetno hladnije od prosjeka. I bit će i dalje tijekom petka i u subotnje jutro, a nakon toga nam slijedi toplija meteopriča pa će hladni val koji može utjecati na zdravlje tijekom vikenda završiti, najavljuje za meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Dodaje kako će uz nastavak pretežno sunčanog vremena, uglavnom čak i vedrog, već u petak će danju biti toplije nego u četvrtak, ali tek nakon jutarnjih većinom čak i “debljih minusa”, ponegdje na kopnu i sumaglice. 

“Valja spomenuti kako će negativne noćne i jutarnje temperature biti i sljedećih dana, osim možda u nedjelju, kada će oblaci onemogućiti noćno ohlađivanje te donijeti mjestimične slabe oborine, rjeđe pahuljice, češće kapljice, koje su moguće i ponegdje na Jadranu, većinom nošene još povremeno jakom burom.

Oborine će uglavnom izostati i početkom sljedećeg tjedna, tijekom kojeg će stabilno sunčano vrijeme pratiti prosječna temperatura zraka za sredinu veljače, na Jadranu uz umjerenu bura pa maestral – mnogima dovoljno za zimsko uživanje uz more”, najavljuje Vakula.

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, većinom čak vedro, samo rijetko uz sumaglicu, uglavnom uz Savu. Najniža temperatura zraka od -10 do -6 °C, a najviša od 2 do 5 °C.

Razmjerno hladno za doba godine i u središnjoj Hrvatskoj, premda poslijepodne manje nego u četvrtak, uz sunce i vedrinu te slab, u gorju poslijepodne i umjeren jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i dalje umjerena i jaka tramontana i bura, osobito podno Velebita na udare i olujna. Prevladavat će vedro, samo u gorskoj Hrvatskoj uz poneki oblak, ujutro po kotlinama možda i sumaglicu. Noćni i jutarnji temperaturni “minusi” još česti i blizu mora, dok će u unutrašnjosti Istre i u gorju biti uglavnom dvoznamenkasti

I u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje oko -10 °C, posebno u Sinjskoj krajini, a uz more između -3 i 1 °C – većinom i više od 5 °C niže od prosjeka za 10. dan veljače. No, uz dnevnu vedrinu, bit će toplije nego u četvrtak, unatoč i dalje umjerenoj, lokalno i jakoj buri i tramontani, zbog kojih će i na sunčanom, ali još razmjerno hladnom jugu Hrvatske more biti većinom umjereno valovito, prema otvorenome i valovito.

U subotu na Jadranu daljnje slabljenje vjetra, u nedjelju opet prolazno jačanje bure, koja uglavnom podno Velebita može imati olujne udare – a s njima dolaze i ograničenja za neke skupine vozila. Prevladavat će sunčano, ali uz više oblaka nego tijekom petka. Štoviše, u nedjelju je čak ponegdje moguća poneka kišna kap, uz buru podno Velebita i lepršanje snježnih pahulja.

I u kontinentalnom području znatno oblačnije nego u četvrtak i petak. No to neće spriječiti porast temperature i prestanak hladnog vala, koji još stoga samo u subotu može utjecati na zdravlje. Mjestimične slabe oborine – malo kiše ili snijega – potkraj subote moguće su uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, a tijekom nedjelje i još ponegdje. Već od ponedjeljka ponovno posvuda suho, i dalje uz noćne i jutarnje temperaturne minuse, ali manje od onih proteklih dana, prognozira Vakula za HRT.

Prema dugoročnijoj, zasad nepouzdanoj prognozi, temperature bi idući tjedan mogle ići iznad 10 Celzijevih stupnjeva. 

Previous articleSusreli se Orban i Zelenski: ‘Podržavamo prekid vatre kako bi se izbjegle nove smrti’
Next articleVIDEO Ludnica u Münchenu. Oko 3000 Partizanovih navijača slavilo pobjedu s igračima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here