Home Vijesti HNS za podjelu Hrvatske na 6 regija i ukidanje Istarske županije

HNS za podjelu Hrvatske na 6 regija i ukidanje Istarske županije

1690
10

Hrvatsku treba reorganizirati na šest regija, broj općina smanjiti na 126 prijeratnih (plus dvadesetak koje su se u međuvremenu pokazale sposobnim za opstanak), a gradovima dati znatno veće ovlasti, tvrdi gradonačelnik Dubrovnika i čelnik HNS-a Andro Vlahušić za tjednik Vrime.

– Europa je Hrvatsku podijelila u tri statističke regije, Jadransku, Slavonsku i Središnju, no u svakoj od njih treba ustrojiti po dvije županije, i to po zemljopisnim i povijesnim kriterijima. Tako bismo došli do šest logičnih regija s glavnim gradovima Zagrebom, Varaždinom, Osijekom, Slavonskim Brodom, Rijekom i Splitom. One bi se dijelom poklapale s granicama današnjih županija, a dijelom s izbornim jedinicama.

Dakle, dvije Slavonije, Zagorje, Zagreb, Primorje i Dalmacija?

– Točno, s time da bi unutar toga Istra dobila neke elemente regije. Istrani sami trebaju pronaći modele dobre europske prakse i odabrati najbolji. Hrvatsku ne treba promatrati samo kao samostalnu nacionalnu državu, već i kao sastavni dio Europske unije.

Koje ovlasti bi se prenijele s države na nižu razinu?

– Ovakvoj teritorijalnoj organizaciji, sa šest regija i oko 150 općina, automatski bi se pridodalo i administrativno uređenje u svim javnim službama – sudstvu, zdravstvu, školsku, državnoj upravi, policiji, vojsci, javnim poduzećim, tvrdi Vlahušić.

Previous articleAlmodovar potpisao peticiju za oslobađanje kubanskih političkih zatvorenika
Next articleOd gradnje LNG-a vrijednog 800 mil. € domaćim tvrtkama tek mrvice

10 COMMENTS

 1. Dr Vlahušić zna vrlo dobro da je povjesne stečevine nemoguće ukloniti bez otpora, stoga, njegovo “ukidanje” istarskre županije, kao najrazvijenije, je čista floskula, politički autogol. Ako je igdje saživjela multikulturalnost u lijepoj “našoj” to je onda ui Istri. Hajde, budimo konstruktivni, stvarajmo boljitak, vi, razni vlahušići, koje i moja mjizerija plaća, dajte se opasuljite, “ande kagar e lasse ne viver in pace.”

 2. nigdje u europi ne postoji regija s tako malo stanovnika. istra ce negdje morat, a sigurno nece u varazdinsku zupaniju

 3. Ne može ti biti broj stanovnika regije kriterij jer po toj logici države s malo stanovnika ne bi niti mogle biti podijeljene u regije. Slovenija recimo ima nešto manje od 2 milijuna stanovnika i 12 statističkih regija od kojih najmanja ima 45 000 stanovnika.

 4. ma bez veze je raspravljat koliko i kakovih regija kad se niti ne zna koje bi im ovlasti dali. ako ce imati ovlasti tipa sadasnjih zupanija, onda bolje 56 makroregija. ako cemo pak vise ovlasti (znaci oprezivanje ali i mogucnost zaduzivanja same regije/zupanije…) onda nema veze dali ce ih biti 10 ili 100, dok stanovnici tih jedinica snos eposljedice svojih odluka.

 5. postoje nacini na koji se drzave decetraliziraju. hr. je najslicnija francuskoj, koja je najcentraliziranija. njihov model je ogroman broj malih jedinica s nikakvim ovlastima i parizom koji usisava sve.
  suprotan je model njemacka kao savezna drzava ili ekstrem svicarska konfederacija. U tim se zemljama razvoj odvija najravnomjernije. Jedan veci grad kao centar i prirodna regija kao ekonomski samoodrziva cjelina s respektabilnim brojem stanovnika.
  Evo par drzava koje su tu negdje s hr. nigdje nema tako malih jedinica kao sto su hr zupanije

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_of_the_Netherlands
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_of_the_Republic_of_Ireland
  http://www.portugal-live.net/UK/regions.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Regions_of_Denmark

 6. to razmrvljavanje hrvatske iz devedesetih omogucilo je to da danas hrvatski gradovi skapavaju, da ljudi traze sljaku u zagrebu i da u jednom npr. sibeniku ili dubrovniku ti navecer van sezone nemas psa na cesti, nemas ni kazalista, kina, ni tvornice.
  kod nas svaka vukojebina mora bit opcina. jer smo cobani

 7. pa nigdje u gradovima velicine sibenika i dubrovnika nema bas nekih kazalista ili nekog velikog urbanog zivota. za dubrovnik se slazem da je sramota ( i po ljeti nakon 2 u jutro nije bas nesto), ali HR realn ima 1 veliki grad 3 manja i to je to, imamo stanovnika ko milano i okolica, to je cinjenica.
  a ovo oko opcina i gradova stoji. dajmo status grada viskovu, pa onda grade kucu do kuce divlje i bezveze a nemaju ni cest za doc do grada…katastrofa.

 8. kaze se da drzava nije razvijena koliko joj je razvijen glavni grad nego najmanje selo. i stvarno, sta je drzava naprednija, to su njene najmanje i najzabacenije sredine kvalitetnija mjesta za zivot. Razlika izmedju npr. zagreba i slunja ili novske govori o tome da smo blizi trecem svijetu nego razvijenoj europi. znaci da je ovaj model dokazano katastrofalan. cini mi se da ce reforma bit takva da se nece htjet zamjerat, prvo istrijanima, onda nece zadar pod split, pa nece vinkovci pod osijek i sl. i dobit cemo opet k. u usta. ko i sve druge reforme iz supljeg u prazno, a da bi sve ostalo isto. treba nam radikalna promjena. 4 do sedam regija maksimalno. u protivnom ce sve ostat kako je i bilo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here