Vijesti

Hoće li se Marčelji morati evakuirati zbog otrovnog plina s Marišćine?

Hoće li se Marčelji morati evakuirati zbog otrovnog plina s Marišćine?

Pozivamo insitucije da ODMAH zatvore ŽCGO Marišćina ili da pronađu adekvatan smještaj za dvije tisuće odraslih i djece koji svakodnevno i po 12 sati u nizu, zatvoreni u svoja novcem i zdravljem plaćena četiri zida, trpe posljedice indolentnosti “institucija” koje ne obavljaju svoj posao!

To piše u priopćenju Kriznog eko-stožera Marišćina, poslanog medijima nakon jutrošnjega spontanog prosvjednog okupljanja građana ispred ulaza u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, koji upozoravaju kako je kvaliteta zraka i života u Marčeljima dotakla dno, a njihovo strpljenje prešlo granice.

“Posljednjih 15 dana nesnosno smrdi H2S – sumporovodik, izuzetno otrovan i zapaljiv plin. Otrovnost mu je širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav. Izlaganje niskim koncentracijama može izazvati iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima. Dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može prouzrokovati umor, gubitak apetita, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome. Ta sudbina čeka minimalno dvije tisuće stanovnika sjevernih naselja Općine Viškovo ukoliko se ne zaustavi emisija ovog otrovnog plina s primitivnog odlagališta otpada Marišćina!”, stoji u priopćenju.

Oni tvrde kako razine sumporovodika od 25. listopada svakodnevno na više sati prekoračuju granične vrijednosti i za 250 posto.

“Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku (NN 117/2012, 84/2017) dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednosti tijekom kalendarske godine, a od gore navedenog datuma do 09.11.2018. u 18 sati satna granična vrijednost prekoračena je 27 puta, što znači da stanovnici Marčelja udišu zrak 2. kategorije. Na upit što se čini po pitanju ovih prekoračenja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odgovara da komuniciraju s Inspekcijom zaštite okoliša i Ekoplusom. Taj zrak koji smrdi na trula jaja, koji izaziva nervozu kod odraslih i povraćanje kod djece, prema tom istom Zavodu još uvijek ne spada u 2. kategoriju jer podaci s mjerne stanice nisu validirani i statistički obrađeni”, navodi se u priopćenju.

“Nema govora o gospodarenju otpadom jer ovo je sve samo ne gospodarenje. Izvolite ODMAH zatvoriti ŽCGO Marišćinu ili pronađite adekvatan smještaj za dvije tisuće odraslih i djece koji svakodnevno, i po 12 sati u nizu, zatvoreni u svoja novcem i zdravljem plaćena četiri zida, trpe posljedice vaše indolentnosti”.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. la bavisela

    November 11, 2018 at 12:49

    preselite grad kulture na viskovo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Jedna osoba teže, četiri lakše ozlijeđene u prometnim nesrećama prošlog vikenda

spJanuary 14, 2019

22-godišnjak jurio zaobilaznicom 153 km/h!

spJanuary 14, 2019

Tvrtka Rijeka 2020 namjerno izbjegla naziv ‘Fiume’ na busevima Autotroleja!

spJanuary 12, 2019

Predsjednik MO Kantrida: Autotrolej Marčeljevu Dragu premjestio iz grada u prigrad!

spJanuary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.