Home Vijesti Hrebak sprdao Mrak Taritaš: Pozdravlja vas Penava, kaže da ste bili simpatični

Hrebak sprdao Mrak Taritaš: Pozdravlja vas Penava, kaže da ste bili simpatični

107
0
4dd3173a e10f 459b b8c8 53c3f9f74bd0
HRT

Anka Mrak Taritaš (Rijeke pravde) i Dario Hrebak (HSLS, vladajuća većina) gostovali su na HRT-u, gdje su govorili o postizbornim pregovorima.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je da je DP već u izbornoj noći, a očito i prije čvrsto odlučio da će ići u koaliciju s HDZ-om, kao i da je HDZ odlučio da njihov koalicijski partner bude DP.

Što se tiče DP-ova inzistiranja da u vladi ne bude SDSS, među ostalim je rekla da je uloga manjinaca izuzetno važna te da su oni davali stabilnu većinu Plenkoviću. “I sad je nekako gospodin Plenković ostavio, odnosno žrtvovao SDSS. Oni su se očito odlučili podnijeti tu žrtvu, oni dobro znaju iz kojih razloga”, rekla je Mrak Taritaš.

Hrebak: DP se ne može zaobići

Hrebak je kazao da je pred izbore rekao da nema šanse da idu s DP-om te da je nakon izbora dao sve od sebe da uvjere kolege liberale da je sad trenutak za vladu liberalno-desnog centra i da zaobiđu DP.

“Mi bi imali 71 ruku s novih pet ruku liberalnih zastupnika, mi bismo imali vladu gdje ne bi bilo DP-a”, rekao je.

“Realno gledajući, ako ćemo iskreno, nije DP izbacio SDSS iz vladajuće većine, to su učinili upravo liberali koji su izabrali da budu u puno komfornijoj poziciji, da nama svima ostalima dociraju”, dodao je Hrebak. Rekao je i da su dobili određene garancije da neće biti ideološkog mijenjanja društva, kao i da je iznenađen dobrim rezultatom DP-a. “DP se ne može zaobići. Nažalost, to nije bilo moguće. Pokušali smo, ali to nije bilo moguće”, rekao je Hrebak.

Dodao je da su jedina druga mogućnost novi izbori, što po njemu neće ništa dobro donijeti građanima. “A nisam siguran da DP iz tih izbora neće biti još i jači”, rekao je.

“DP je dobio dobar rezultat, međutim, nedovoljno dobar da bi ideološki mijenjao naše društvo. I na kraju krajeva, ako treba preuzeti odgovornost, mi liberali ćemo preuzeti odgovornost i bit ćemo tu jedna ravnoteža koja će paziti, bit ćemo čuvari stabilnosti, ali isto tako i čuvari toga da nema narušavanja postojećih ljudskih prava i da nema narušavanja prava nacionalnih manjina”, dodao je Hrebak.

Mrak Taritaš: Na kraju su svi krivi što on ide s DP-om osim Hrebaka

Mrak Taritaš reagirala je smijehom. “Na kraju su svi krivi zašto on ide s DP-om osim njega”, rekla je.

“Mene zanima u ovih osam godina, što je to HSLS kao jedna liberalna stranka, gospodin Hrebak kao liberal, što je utjecao na HDZ”, dodala je Mrak Taritaš.

“Pa lijepo to zvuči kad Anka iz osam godina oporbe s dobrom plaćicom nama svima docira kako bi to Hrvatska trebala izgledati. Vrlo su jasne stvari koje je HSLS u zadnje četiri godine isporučio našim biračima”, uzvratio je Hrebak spomenuvši, među ostalim, reformu HGK te ukidanje prireza i parafiskalnih nameta.

Hrebak: Pozdravlja vas Penava

Spomenuo je i predsjednika DP-a. “Pozdravlja vas Ivan Penava, kaže da ste bili jako simpatični prije pet ili šest dana na zajedničkom sastanku. Sad kažete ‘fuj, fuj, fuj, ne valja DP’, a koliko se ja sjećam, vi ste dali izjavu da je baš simpa Ivan Penava i da se osjećate baš optimistično nakon razgovora s DP-om, odnosno pregovora koje ste i vi isto tako vodili u ime lijeve koalicije”, dodao je Hrebak.

Mrak Taritaš rekla je da ni u jednom trenutku nisu išli formirati vladu s DP-om te kako su rekli da je zbog svjetonazorskih razlika nikad ne mogu ni formirati, već da žele formirati saborsku većinu kako Ivan Turudić uopće ne bi došao u priliku da bude glavni državni odvjetnik i kako bi se maknuo takozvani lex AP. “Nije tu bio ples, nije tu bilo bacanje u zagrljaj”, dodala je.

Hrebak je rekao da poštuje i uvažava Anku Mrak Taritaš te da mu je žao što su ponovno na suprotstavljenim stranama. Rekao je i da će uvijek biti za to da svakom pruži priliku, pa i DP-u. “Vjerujem Plenkoviću koji nam je dao jasne garancije da vlada ide u istom smjeru”, rekao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here