Home Mozaik Hrvati bijesni zbog crtića na HRT-u: ‘Sin me pitao zašto je barba...

Hrvati bijesni zbog crtića na HRT-u: ‘Sin me pitao zašto je barba bez pimpeka’

100
0

Animirani film Drske djevojke, prikazan u subotu u 13:54 na Trećem programu HRT-a, zasmetao je dijelu gledatelja, piše Slobodna Dalmacija. HRT su nakon prikazanog crtića navodno zatrpali mailovi nezadovoljnih gledatelja koji su se žalili na termin emitiranja crtića, u kojem se u jednoj sceni spominje promjena spola.

“Što mi je?” postavlja pitanje lik u crtiću.

“Imaš spolne osobine muškarca, ali žena si. To je to. Medicina ti može pomoći feminizirati tijelo. No neće biti lako”, odgovara drugi lik.

“Ovako ne mogu dalje. Učinimo to! Svijet me vidi kakva jesam. Vrijeme je za promjenu spola”, zaključuje prvi lik.

“Imam djecu od 4 i 7 godina koja su to gledala i doživjeli šok. Nedopustivo je i sramotno da ovako nešto emitirate i to bez upozorenja na dobnu granicu. Tata, zašto su barbi odsjekli pimpeka, upitao me sin, totalno istraumatiziran viđenim. Tko je ovo dozvolio i zašto”, prenosi Slobodna žalbu jednog gledatelja.

Serijal Drske djevojke snimljen je prema stripu Culottees, koji govori o snažnim ženama koje su mijenjale povijest. Hrvatima “sporna” epizoda crtića Drske djevojke govori o Christine Jorgensen, rođenoj kao George William Jorgensen, 30. svibnja 1926. godine u New Yorku.

Christine je bila prva transrodna osoba u povijesti koja je izravno progovorila o svojoj tranziciji kroz koju je prošla tijekom 1950-ih godina.

“Napominjemo da je serijal Drske djevojke namijenjen općoj populaciji – iznad 8 godina – i nije emitiran u sklopu dječjeg programa Juhuhu”, poručili su s HRT-a.

“Također, uredništvo HTV-a naglašava da je riječ o visoko kvalitetnom sadržaju koji promiče temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjersku i rasnu toleranciju, borbu za ljudska prava itd. Svaka epizoda obrađuje neku stvarnu ženu koja je u svom polju djelovanja na neki način imala pionirsku ulogu, a zbog čega danas žene imaju jednaka prava (od obrazovanja do prava glasa ili jednake plaće). Serijal ne samo da ne vrijeđa osjećaje gledatelja, već naprotiv, na sofisticiran i zabavan način prikazuje crtice iz povijesti koje su dovele do ovog našeg trenutka u kojem napokon svi, barem u demokratskim društvima, uživamo jednake slobode”, dodali su za Slobodnu.

Previous articleBaka Prase najslušaniji u Hrvatskoj, Let 3 pao na 3. mjesto!
Next articlePostoji snimka: Policajac uhitio svog šefa koji je vozio pijan – ‘Daj ugasi kameru da popričamo‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here