Home Vijesti Hrvati u Zambiji osumnjičeni da su oteli djecu

Hrvati u Zambiji osumnjičeni da su oteli djecu

114
0

Osmero hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji zbog sumnje da su ilegalno namjeravali krijumčariti djecu iz DR Konga, nakon točno mjesec dana provedenih u pritvorskoj jedinici policije, u utorak bi se po prvi puta trebali pred Zambijskim prvostupanjskim sudom u Ndoli očitivati o krivnji.

Međutim još je važnije kako su četiri hrvatska para sami zatražili pristup Visokom sudu u Lusaki, zatraživši tzv. habeas corpus, odnosno tražeći od suda da procijeni jesu li zakonito uhićeni i pritvoreni.

Njih osmero već je u petak bilo izvedeno pred prvostupanjski sud u Ngoli, no kako su već ranije tražili preispitivanje zakonitosti njihovoga pritvaranja, ročište je odgođeno dok Visoki sud ne odluči o njihovom zahtjevu.

Osmero hrvatskih državljana uhićeno je 7. prosinca u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli u Zambiji s četvero netom usvojene djece iz DR Konga.

Međutim uhićeni su zbog optužbi da su za usvajanje djece koristili krivotvorene dokumente, odnosno da su djecu zapravo oteli.

Na teret im zambijske vlasti stavljaju tri kaznena djela, trgovanje djecom, kritvotvorenje, i upotrebu krivotvorenih dokumenata.

Od uhićenja, hrvatski državljani su, kako je Jutarnji list doznao od kolega iz Zambije, pritvoreni u nekoliko policijskih pritvorskih jedinica u regiji, dok su djeca predana u prihvatilište.

Previous articleZnanstvenici potvrdili kako produžiti život za 20 godina
Next articlePorezna uprava tvrdi: u Sloveniji je veći porez nego u Hrvatskoj, cijene određuje više faktora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here