Home Vijesti Hrvatski državljanin označen kao ‘narodni neprijatelj Rusije’, njegov odgovor nije izostao: ‘Gonite...

Hrvatski državljanin označen kao ‘narodni neprijatelj Rusije’, njegov odgovor nije izostao: ‘Gonite se u….’

250
0

Rusija je u petak na svoj popis “stranih agenata” dodala dvojicu kritičara Kremlja visokog profila: bivšeg šahovskog prvaka Garija Kasparova i bivšeg tajkuna Mihaila Hodorkovskog.

Zloglasna oznaka, koja podsjeća na “narodne neprijatelje” iz sovjetskog razdoblja, uvelike se koristi protiv protivnika, novinara i aktivista za ljudska prava optuženih za vođenje političkih aktivnosti financiranih iz inozemstva.

Takvi “strani agenti” podložni su brojnim ograničenjima i napornim procedurama, pod prijetnjom strogih sankcija. Posebno moraju naznačiti ovaj status u svim svojim publikacijama.
Na svom ažuriranom popisu web stranica, rusko ministarstvo pravosuđa navelo je da Hodorkovsky (58) i Kasparov (59) imaju “izvore” u Ukrajini za financiranje svojih aktivnosti.

Bivši svjetski šahovski prvak, rođen u Sovjetskom Savezu, Kasparov dugogodišnji je protivnik predsjednika Vladimira Putina i živi u Sjedinjenim Državama gotovo desetljeće, i ujedno ima i hrvatsku putovnicu zahvaljujući svom angažmanu Devedesetih za priznanje Hrvatske.

Hodorkovsky je bio jedan od najmoćnijih ruskih biznismena 1990-ih, prije nego što je došao u sukob s Kremljom kada je Putin došao na vlast 2000. godine.

U zatvoru je proveo 10 godina, od 2003. do 2013., a potom otišao u izbjeglištvo.

Godinama je pomagao financirati rusku oporbenu organizaciju Otvorena Rusija, koja se raspustila u svibnju prošle godine zbog sve veće represije.

Od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini 24. veljače, deseci pripadnika ruske intelektualne elite i novinara napustili su zemlju, dok vlasti pojačavaju pritisak na posljednje kritičke glasove i medije.

Previous articleVIDEO Ruski glazbenik javno kritizirao Putina antiratnim komentarom “Domoljublje ne znači lizati dupe predsjedniku”
Next articleRusima se predao i zapovjednik marinaca iz Azovstala: Evo što je Sergej Volina rekao ruskim medijima (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here