Home Vijesti VIDEO Ruski glazbenik javno kritizirao Putina antiratnim komentarom “Domoljublje ne znači lizati...

VIDEO Ruski glazbenik javno kritizirao Putina antiratnim komentarom “Domoljublje ne znači lizati dupe predsjedniku”

99
0

Ruska rock legenda optužena je za “diskreditaciju” ruske vojske nakon što je održao antiratni govor na koncertu u središnjoj Rusiji.

Yury Shevchuk, frontmen rock benda DDT iz 1980-ih, već je poznat po svojim izravnim sukobima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, podršci antikremljskom aktivističkom kolektivu Pussy Riot i protivljenju ruskoj aneksiji Krima.

“Domvina, prijatelji moji, nije predsjednikovo dupe koje se mora ljubiti cijelo vrijeme”, rekao je Ševčuk okupljenima od 8000 ljudi na koncertu DDT-a u Ufi u srijedu.

“Domovina je osiromašena babuška na željezničkoj stanici koja prodaje krumpir.”

Producent sa sjedištem u Ufi Radmir Usayev kasnije je napisao da su organi za provođenje zakona stigli u UfaArenu kako bi ispitivali Shevchuka više od sat vremena nakon koncerta.

“Izolirali su Jurija od grupe i direktora benda (postavili dva specijalca na ulazu u svlačionicu) i sat vremena razgovarali o koncertu i Ševčukovim izjavama o ratu i domovini.”

“Čak su htjeli pritvoriti [Ševčuka,] ali su u posljednjem trenutku bili dovoljno pametni da predlože Juriju da potpiše policijsku izjavu”, napisao je Usajev na Instagramu.

Ševčuk je sada optužen za “diskreditaciju” ruske vojske. Ako se proglasi krivim, glazbeniku prijeti kazna do 50.000 rubalja (800 dolara).

Ruske vlasti pokrenule su više od 2000 takvih slučajeva otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. veljače.

Najmanje 133 osobe suočavaju se s kaznom do 15 godina zatvora prema strožim kaznenim zakonima koji zabranjuju širenje “lažnih vijesti” o vojsci.

Dva zakona, brzo donesena nakon što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, naveliko su kritizirana jer ušutkavaju protivljenje ratu.

Vlasti su prethodno otkazale koncert DDT-a u sibirskom gradu Tjumenu prošlog mjeseca, što je Ševčuk javno povezao s odlukom mjesta da istakne transparent s latiničnim slovom “Z” kao simbolom podrške ruskim snagama u Ukrajini.

Ševčuk je se u policijskom izvješću pozvao na 51. članak Ustava Ruske Federacije

Previous articleAmerički marinac progovorio o robiji u Rusiji: ‘Bio sam ćeliji s poremećenim ljudima, krv i izmet bili su posvuda‘
Next articleHrvatski državljanin označen kao ‘narodni neprijatelj Rusije’, njegov odgovor nije izostao: ‘Gonite se u….’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here