Home Vijesti I Hrvatska dio velikoruskih planova!

I Hrvatska dio velikoruskih planova!

376
0
image001
image001

Ovih dana su po Rusiji ovanuli veliki plakati koji predstavljaju ruske ambicije po sintagmi “Velika Rusija”, ili “Ruski Svijet” po službenom nazivu.

Nakon ne toliko uspješne kampanje u Ukrajini, kroz zadnjih par godina, ambicije ruskih ekspanzionista i propagandista su konstantno rasle, od najistočnijih oblasti Ukrajine, pa onda Ukrajine do Dnjepra, pa Ukrajine ali bez Lvivske regije, pa sve do Poljske i Finske… I sad napokon imamo uvid u najažurniju verziju Velike Rusije u čiji sastav ulaze cijeli Balkan i Centralna Europa, uključujući i Hrvatsku!

Crtanje karata na stranu, u zabrinjavajućem razvoju događaja, ruske ekspanzionističke ambicije čvrsto su kroz prošlu godinu otvoreno stigle na Balkan. Sve više izvješća ističu ruske strateške manevre i korištenje lokalnih posrednika za daljnje jačanje njezina utjecaja, osobito u BiH i Crnoj Gori.

Interes Rusije za Balkan nije nov, glavni je fokus ruskog imperzializma već 300 godina, no nedavni događaji u Republici Srpskoj i Crnoj Gori ukazuju na eskalaciju njezinih nastojanja da proširi svoju sferu utjecaja.

Ironično je da osim same Rusije u granicama prije 2022. godine, zapravo niti jedna od dodatnih država i regija u susjednim (i dalekim) zemljama koje obuhvaća pojam Ruskog Svijeta nema rusku ili ruskogovorno većinu.

Rusi često ne predstavljaju većinu niti u nekim regijama same Rusije

Rusi često ne predstavljaju većinu niti u nekim regijama same Rusije, pa tako autohtoni narodi čine večinu na čitavoj teritoriji regija/republika Kavkaza,’u Tatarstanu, Baškiriji, Čuvašiji, Marij El, Jakutiji, Tuvi, Zabajkalsku, te na većini teritorija u oblastima/republikama Nenecija, Komi, Jamalnenecija, Hanti-Mansi, Čukotka. Zanimljivost je da su to daleko najbogatije ruske regije po pitanju prirodnih resursa, koje čine skoro dvije trećine moskovskog državnog propračuna, i stoga i ruskog budžeta za rat u Ukrajini. Uz to su i regije iz kojih Rusija šalje najviše vojnika u rat, u nekim slučajevima i do 75 puta više nego što šalje ljude iz većinski ruskih regija.

Teritorija Ruskog Svijeta, tj pripojenje Rusiji svih većinski ruskih zemalja u svijetu, je bila zapravo postignuta već 2014. godine, kad je Rusija pripojila Krim. Naime to je bila jedina preostala regija izvan granica Ruske Federacije, koja je doista imala rusku etničku većinu.

Međutim, poslije ovih godina rata, jasno je da projekt Ruskog Svijeta nije nikad stvarno imao kao cilj ujedinjene ruskih zemalja i spašavanje ruskih života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here