Biznis

I sindikati i politika za stanje u 3.maju optužuju Uljanik

I sindikati i politika za stanje u 3.maju optužuju Uljanik

Glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Juraj Šoljić u ponedjeljak je na pripremnom sastanku za zajedničku sjednicu riječkoga Gradskog vijeća i skupštine Primorsko-goranske županije o opstanku brodogradilišta 3. maj istaknuo da je stanje u brodogradilištu vrlo zabrinjavajuće pa su radnici, ako se hitno ne nađe rješenje, spremni početkom srpnja izaći na ulicu.

Šoljić je rekao kako je vrlo zabrinjavajuće da direktor 3. maja ne namjerava pokrenuti povrat pozajmice od 523 milijuna kuna Uljaniku krajem lipnja, kad istječe rok po zadužnicama. Najavljeno je da će se taj dug vraćati tek kroz preustroj Uljanika. Ustvrdio je da se u 3. maju trenutno ne financira nijedna gradnja broda, dobavljačima nije plaćen ogroman dug i nije stigao materijal za gradnju, pa se radnici upućuju na rad na druge lokacije.

– U međuvremenu se doznalo da se netko odrekao 313 milijuna kuna, koje je prije nekoliko godina trebao dobiti 3. maj, a proslijeđene su Uljaniku, kazao je Šoljić dodavši kako je iz riječkog borogradilišta u Uljanik otišlo više od 900 milijuna kuna. Poručio je da u 3. maju još ima znanja i volje da se nastavi s gradnjom brodova. Ne možemo čekati kraj srpnja i preustroj Uljanika, već se pozajmica mora 3. maju vratiti do kraja mjeseca, rekao je.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije Damir Bačinović ocijenio je kako je 3. maj došao do zida, pa više ne postoji ni minimum prostora za odgađanje rješavanja tog problema. Politička podrška Gradskog vijeća i Županijske skupštine je izrazito važna, iako ta tijela nemaju zakonodavne ovlasti, jer Vlada neće moći odustati od rješavanja sudbine 3. maja, rekao je.

– Za teško stanje u 3. maju kriva je nebriga vlasnika, odnosno Uljanika, ali i nedovoljna kontrola Vlade, ustvrdio je Bačinović.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić ocijenio je da Uprava Uljanika nije odradila zadaću koju je dobila pri preuzimanju riječkog brodogradilišta.

Predsjednik riječkoga Gradskog vijeća Andrej Poropat optužio je Uljanik da je izigrao i Vladu i 3. maj. On najprije treba vratiti novac 3. maju kako bi se nastavila proizvodnja, mora se utvrditi odgovornost svih u tom posutpku, a Uljanik više nema što tražiti u 3. maju, kaže Poropat.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Predrag Blečić: Stečaj s preustrojem rješenje za opstanak 3.maja

spFebruary 19, 2019

Horvat: Europska komisija nije protiv međufinanciranja Uljanika i 3.maja

spFebruary 18, 2019

Lošinjskom hotelu Aurora gosti dodijelili vrijedno priznanje

spFebruary 14, 2019

Amerikanci spašavaju LNG terminal na Krku? Washington od Mađarske traži uvoz LNG-a s Krka!

spFebruary 9, 2019

Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

spFebruary 9, 2019

Ove godine u Rijeku stiže rekordan broj kruzera!

spFebruary 8, 2019

Odgođen stečaj 3.maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa?

spFebruary 6, 2019

Trgovački sud odlučuje o stečaju 3. maja

spFebruary 6, 2019

Pojeftinio benzin

spFebruary 5, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.