Home Food & Travel Idealna večera za mršavljenje (od ponedjeljka do petka) 

Idealna večera za mršavljenje (od ponedjeljka do petka) 

719
0
pexels tim douglas 6210933

Proteinska večera, jer pomaže u mršavljenju

Jedna od zdravih strategija za mršavljenje je za večeru jesti samo proteine. «Noću je potrošnja kalorija minimalna, pa sve što pojedemo, a tijelo ne iskoristi, pohranjuje se kao mast. Ako želimo smršaviti, preporuča se unos proteina koji su neophodni za stvaranje novih tkiva. A upravo noću naše tijelo prelazi u stanje popravka. Kada jedemo proteine, sagorijevamo puno energije da bismo ih metabolizirali, tako da su ukupne kalorije, koje nam daju, smanjene. Proteini imaju i važan  učinak sitosti pa otklanjaju želju za grickanjem. I potiču spavanje.”

Kada želite smršaviti, poželjno je jesti povrće u neko drugo doba dana

Važno je naglasiti da prijedlog konzumacije proteinskih večera nije nespojiv s uključivanjem povrća u večernji obrok. Ako želite smršavjeti i aktivirati metabolizam, poželjno je jesti povrće i sporo apsorbirane ugljikohidrate u drugim dijelovima dana.

«Jesti ugljikohidrate za večeru nije loša stvar (pojedino povrće, čak i ako ima vrlo malo kalorija po porciji, ima visok sadržaj ugljikohidrata i daje energiju u obliku škroba, posebice krumpir, kukuruz, grašak i bundeva). Moramo uzeti u obzir da imaju slabiji učinak stvaranja osjećaja sitosti i da nam je za metabolizaciju istih potrebno manje energije”, objašnjava stručnjakinja.

Važnost unosa dovoljno proteina (za stvaranje mišićne mase)

Mediteranska prehrana jamči pravilan unos proteina (bitnih za dobro stanje mišićne mase) zahvaljujući prisutnosti nemasnog mesa, mliječnih proizvoda, ribe i mahunarki. Ako slijedite veganske dijete, u kojima su eliminirani svi životinjski proteini, često ne dostižemo preporučenu količinu. Kako bismo mogli imati ​​točan unos proteina u prehrani, evo nekih indikacija: «Dnevna količina proteina koju preporučuje WHO je između 0,8 i 1 grama po kilogramu težine. Drugim riječima, osoba teška 60 kg trebala bi unositi između 48 i 60 grama proteina dnevno. Npr, konzerva tune ima 25 grama; jedno jaje, 6 grama; 8 grama jogurta i 100 grama mesa daju 25 grama proteina.”

Večera bazirana na proteinima može biti strategija od ponedjeljka do petka

Konzumiranje večera temeljenih na proteinima tijekom dugog vremenskog razdoblja dobra je strategija za kontrolu težine. Pogotovo ako su ostali obroci uravnoteženi s pravom količinom drugih makronutrijenata kao što su ugljikohidrati i zdrave masti

-“Može se održavati tijekom vremena bez ograničenja ili čak, za regulaciju težine, može se usvojiti od ponedjeljka do petka, ostavljajući vikende slobodnima”.

Neki primjeri zdravih proteinskih večera

Mogućnosti su brojne, ali evo nekih od ideja:

1. Kajgana sa škampima na žaru i purećim filetima.

2. Dagnje kuhane na pari i losos pečen u papiru za pečenje.

3. Sipa na žaru i pečeni oslić s češnjakom i čilijem.

Piletina na žaru, pečena ili pržena bijela riba, morski plodovi ili jaja…zdrave su opcije koje se brzo i jednostavno spremaju i neće vas ostaviti gladnima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here