Home Biznis Ina je nacionalni interes ali nemamo 20 mlrd. kn za kupnju

Ina je nacionalni interes ali nemamo 20 mlrd. kn za kupnju

723
0

Mnoštvo neriješenih pitanja u Ini i ustrajanje hrvatske Vlade na svojim stajalištima, za MOL je, očito, bilo previše. Odmah nakon jučerašnjega, drugog, kruga pregovora o Ini, obje su strane priznale mnoštvo različitih stajališta. Iz Budimpešte MOL poručuje da izlazi iz Ine.

Tko će kupiti MOL-ovih 49% udjela u Ini vrijednih 20 milijardi kuna? Hrvatska ima pravo prvokupa, no to će biti teško.

Premijer namjeru MOL-a shvaća ozbiljno

Premijer Zoran Milanović potvrdio je kako Hrvatska ima pravo prvokupa MOL-ovih dionica Ine koje je ta mađarska kompanija najavila prodati, ali i naglasio kako u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, s obzirom da se radi o nekoliko milijardi eura.

Polazim od toga da Hrvatska ima pravo prvokupa i to je naše tumačenje, ali pitanje je ustvari teoretsko – radi se o nekoliko milijardi eura koje ukoliko se dionice prodaju treba skupiti, a u takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti, izjavio je Milanović nakon skupštine Srpskog narodnog vijeća.

Za MOL-ovu najavu prodaje dionica Ine rekao je kako je to za Vladu nova informacija. Nova u smislu da je formalna. O tome se pričalo danima, ali nije potvrđeno, a sada kad je odbor direktora donio takvu odluku, tu je burza, tu je tržište, tu su interesenti. To je ono što se događa kad je netko vlasnik 49% jedne kompanije, kazao je Milanović.

Upitan je li MOL-ova najava prodaje dionica pritisak na Vladu s obzirom da pregovori između Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima nisu bili uspješni, Milanović je odgovorio kako vjeruje da su MOL-ove namjere stvarne. S takvim stvarima se ne šališ, u protivnom smanjuješ vrijednost svoje imovine. Dakle to sigurno nisu napravili zato da bi prijetili jer time izvlače iz svoga džepa. Nisu, vjerujem da je ta namjera stvarna, poručio je premijer.

Josipović: Vlasnička struktura Ine nacionalni interes

Ina je prevažna kompanija za Hrvatsku. Vlasnička struktura mora biti takva da se osigura nacionalni interes. Očito postoje razilaženja između Vlade i MOL-a, no Vlada je na dobrom putu jer mora se uspostaviti zakonit način upravljanja Inom koji je na korist kompanije, dioničara ali i Hrvatske, komentirao je predsjednik Ivo Josipović odluku mađarskog MOL-a o prodaju svoj udjela u Ini.

Siguran sam da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes, istaknuo je Josipović dodajući kako budućnost Ine mora biti vrlo dobra jer Ina ima kvalitetu. Na pitanje novinara zna li možda tko će kupiti Inu predsjednik je rekao da u to ne ulazi, ali da se Inu mora postaviti čvrsto na noge, uspostaviti jasna pravila te da Ina mora biti organizirana sukladno zakonima RH.

Predstavnici radnika u Ini smatraju da je MOL-ov izlazak iz Ine za njih i njihovu tvrtku dobra vijest.

Podsjetimo, MOL je jučer počeo pripreme za prodaju svog udjela u Ini, u kojoj imaju 49% vlasništva. Ta je odluka objavljena na internetskim stranicama budimpeštanske burze samo nekoliko sati nakon drugog kruga pregovora s hrvatskom Vladom, održanih u Zagrebu.(HRT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here