Home Vijesti INTERVIEW: Laura Marchig za riječki glas u Saboru

INTERVIEW: Laura Marchig za riječki glas u Saboru

3064
0

laura1Kandidatkinja Liste za Rijeku izvanrednim izborima koji će se održati 11. rujna biti će Laura Marchig-Šesnić. Na koalicijskoj listi IDS-PGS-Lista za Rijeku za 8. izbornu jedinicu nalazi se na šestom mjestu kao najvišepozionirana Riječanka. Kandidatkinje iz Rijeke na koalicijskoj listi biti će još Dorotea Pešić Bukovac (IDS) na sedmom i Tea Mičić Badurina (PGS) na dvanaestom mjestu. Laura Marchig je rođena u Rijeci 2. srpnja 1962. Diplomirala je 1987.g na Filozofskom fakultetu u Firenci na temu pisca Enrica Morovicha. Bila je zaposlena kao novinar-urednik kulturne rubrike dnevnika “La Voce del Popolo”. Objavila je brojne novinske priloge, reportaže, intervjue, recenzije izložbi, kazališne kritike. Od 2003. do 2009. bila je glavna urednica časopisa za kulturu “La battana”, a od 2004. do 2014. godine bila je ravnateljica Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Autorica je poezije, priča, eseja i jednog romana, te je dobitnica više književnih nagrada među ostalima i nagrada za poeziju Istria Nobilissima, Hystria, nacionalna talijanska nagrada za prozu Leone di Muggia. Bavi se i prevodilačkim radom te tako prevodi prozu, poeziju i esejistiku s hrvatskog i engleskog, te prevela je i sa katalonskog.

U Listi za Rijeku ste se učlanili početkom godine, predstavnica ste stranke u Odboru za kulturu Gradskog vijeća. Što vas je povezalo s riječkim regionalistima?

S Listom za Rijeku dijelim iste stavove po pitanju promocije riječkog/fiumanskog identiteta. Stranka godinama promovira nekoliko važnih inicijativa koje su ove godine pred realizacijom poput povratka riječkog orla na gradsku uru i povijesne trobojne zastave. Radi se o jedinoj riječkoj političkoj stranci koja se zalaže za dvojezičnost u Rijeci po standardima koji vrijede u Istri i koja se snažno suprotstavila pokušajima financijskog gušenja La Vocea prepoznavši odmah da se radi o integralnom dijelu gradskog identiteta.

Čije glasove očekujete?

Kao najviše pozicionirana kandidatkinja iz Rijeke, logično je da očekujem glasove simpatizera Liste za Rijeku i regionalno opredijeljenih Riječana koji će zaokružiti koalicijsku listu IDS-PGS-Lista za Rijeku i koji žele riječki glas u Saboru. Kao aktivna pripadnica talijanske zajednice logično je da vjerujem i u njihovu podršku. Bez obzira tko dobije mjesto zastupnika talijanskoj manjinskoj izbornoj jedinici,  pozivam svoje sunarodnjake da na ovim izborima iskoriste svoj politički glas i biraju prvu Fiumanku u Saboru.

Za koje vrijednosti i program ćete se zalagati?

Kao kandidat riječke stranke prioritet su mi riječki projekti koji se financiraju na nacionalnoj razini poput novog KBC-a ili dovršetka sveučilišnog Kampusa. Vjerujem da su Riječani sve više svjesni činjenice da će njihove interese u Saboru najbolje zastupati upravo one političke opcije čiji je glavni interes razvoj Rijeke i Kvarnera. Mislim da je sazrijelo vrijeme da se osim za fiskalnu borimo i izborimo i za decentralizaciju institucija. U tom smislu, jedan od zadataka koalicije najjačih regionalnih stranaka u narednom mandatu biti će i preseljenje sjedišta Ministarstva pomorstva iz Zagreba u Rijeku. Osim toga, želim se boriti i obraniti vrijednosti za koje smo se već izborili u Istri i Rijeci – vrijednosti multikulturalizma, građanskog društva, suživota. Nećemo nikome dopustiti da nam te vrijednosti ugrozi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here