Home Biznis #iorestoacasa: Naučite strani jezik iz sigurnosti vlastitog doma!

#iorestoacasa: Naučite strani jezik iz sigurnosti vlastitog doma!

2334
0

Globalna pandemija izazvana virusom COVID-19 proteklih je tjedana promijenila naše živote iz temelja. Cijeli svijet je u karanteni, svi smo zatvoreni u svojim domovima i navikavamo se na novonastale okolnosti. U ovom periodu društvene izolacije, mnogi od nas smišljaju razne načine kako što bolje iskoristiti višak slobodnog vremena. Mnogi će odabrati učenje i usavršavanje, za koje u normalnim okolnostima zbog ubrzanog životnog tempa jednostavno nemaju vremena.

Srećom, danas su nam na raspolaganju sve blagodati suvremene tehnologije i bilo bi zaista šteta ne iskoristiti ih. Već godinama je u svijetu popularna online nastava, webinari i online tečajevi, mnoga od najprestižnijih svjetskih sveučilišta već neko vrijeme stavljaju sva ili neka svoja predavanja online.

Promo

Trenutna situacija pogurala je sve koji možda nisu do sada, da urone u svijet online nastave. Među njima su i brojne riječke škole stranih jezika. OMNIA Centar za strane jezike već dvije godine ima u ponudi online nastavu stranih jezika. Dosada je bila riječ o individualnim online satovima s odraslima, a od 16.3. (nekoliko dana prije nego je vlada zabranila većinu djelatnosti, među njima i održavanje tečajeva jezika u školama stranih jezika) OMNIA se potpuno prebacila u svoje virtualne učionice tako da njezini učenici mogu nastaviti učenje iz sigurnosti i udobnosti svojih domova.

Kako funkcionira online nastava?

Kako funkcionira online nastava upitali smo Sanelu Murica, suvlasnicu OMNIA Centra za strane jezike. „Nastava se odvija u realnom vremenu putem aplikacije Zoom u kojoj se nalaze virtualne učionice svakog profesora. Učenik putem emaila dobiva pristupni kojim ulazi u virtualnu učionicu. Istovremeno u učionici može biti 100 sudionika, no naše grupe su poznate kao male, tako da obično na satu uz profesora bude 5 do 7 polaznika. U online učionici profesori i učenici imaju sva nastavna pomagala i lingvodidaktičke predloške kao i u „pravoj“ učionici – ploču, digitalni udžbenik, radnu bilježnicu, dodatne materijale za vježbu te multimediju potrebnu za savladavanje vještina slušanja. Postoji opcija dijeljenja zaslona pa tako učenici mogu vidjeti dokument koji je profesor otvorio na svom računalu, a putem opcije chata mogu se slati i dokumenti. Cijeli sat je moguće snimiti te koristiti snimljeni materijal za potrebe ponavljanja gradiva ili dosjećanja. Također, sve zapisano na ploči tijekom sata može se spremiti i poslati polazniku na njegovu email adresu.“

Kakve su reakcije učenika?
„Reakcije su redom pozitivne. Mnoge je zatekla ova situacija, ali su se lijepo i brzo prilagodili. Od početka online nastave upisali smo nekolicinu novih učenika i svi su nas, i novi i stari, pohvalili zbog brzine reagiranja i glatkog prebacivanja kompletne nastave online. Morate uzeti u obzir da se djeca u digitalnom okružju snalaze kao ribe u vodi, srednjoškolcima je također to posve normalno, odrasli polaznici naših tečajeva mahom su studenti i radno aktivni ljudi koji bez problema barataju s digitalnim alatima.“ Kad smo već kod toga, upitali smo profesoricu Muricu koje su digitalne kompetencije potrebne za pohađanje online tečajeva. „Riječ je zaista o osnovnom poznavanju kompjutera i interneta koje danas imaju gotovo svi građani tako da virtualne učionice zaista nisu bauk, dapače“ ističe Murica.

OMNIA u ponudi ima online tečajeve za djecu i odrasle, grupne i individualne, kao i pripreme za međunarodne ispite kao što je u zadnje vrijeme iznimno popularan IELTS exam, a upisi su u tijeku.

Previous articleSAD od danas s više slučaja koronavirusa od Italije, do kraja dana prestižu Kinu!
Next articleŠtamparska greška umanjila dnevni broj smrtnih slučajeva u Italiji!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here