Home Vijesti Ispitivanje popularnosti stranaka u Rijeci: Lijeva koalicija vodi ispred HDZ-a i Liste...

Ispitivanje popularnosti stranaka u Rijeci: Lijeva koalicija vodi ispred HDZ-a i Liste za Rijeku

1944
3

U prvom istraživanju popularnosti političkih stranaka na području grada Rijeke, riječki internet dnevnik – rijekadanas.com je od 21.-23.11. vikenda proveo telefonsku anketu na uzorku od 200 osoba s prebivalištem u Rijeci. Očekivano, najveće povjerenje trenutno uživa osmeročlana koalicija predvođena SDP-om s udjelom podrške od 24 posto u odnosu na ukupan broj ispitanih. Na drugom mjestu je HDZ, a na trećem Lista za Rijeku.

U anketi su ispitanicima ponuđene sljedeće opcije: Koalicija SDP-HNS-HSLS-HSS-ARS-IDS-SDA-HSU, HDZ, PGS, Zelena stranka, HSP, Lista za Rijeku, Ljevica Hrvatske, Akcija mladih, nezavisne liste, ‘neka druga stranka’, ‘ne znam’ i ‘neću izaći na izbore’.

Sudeći po našoj anketi, na predstojeće lokalne izbore bi trebao izaći značajno veći broj građana nego na prethodnim kada je odaziv na izbore u gradu Rijeci bio ispod 30%. Tek 26% ispitanih u našoj anketi neće izaći na izbore, a još 24% ih je neodlučno kome će dati svoj glas.

U odnosu na one koji su se željeli opredijeliti, SDP-ova osmeročlana koalicija uvjerljivo vodi s podrškom od 48% ispitanika, slijedi HDZ s 22%, a izborni prag prelazi još samo Lista za Rijeku sa 6% podrške. Ispod izbornog praga od 5% su – HSP s 4%, slijede PGS, Zeleni i Ljevica Hrvatske sa po 3%  podrške te Akcija mladih s 2%.


Opredijeljeni ispitanici

U odnosu na ankete objavljivane proteklih mjeseci, odlučili smo umjesto pojedinačnog stranačkog rejtinga, ispitati snagu ukupne SDP-ove sedmeročlane ili osmeročlane koalicije koja je po svoj prilici gotova stvar. U projiciranoj koaliciji se nalazi i HNS koji još nije potpisao koalicijski sporazum ali bi njegovo iskakanje iz te kombinacije ipak bilo veliko iznenađenje. Prvi rezultati pokazuju da se SDP uz podršku još 6 ili 7 manjih stranaka nije puno odmakao od svog pojedinačnog rejtinga u Rijeci koji se po anketama u zadnje vrijeme kretao oko 45%. Ukoliko se taj trend potvrdi, moglo bi se govoriti o izostanku očekivanog efekta sinergije.

Do sada najšire koalicijsko udruživanje stranaka u gradu od 90-tih, s jedne strane SDP-ove stratege približava magičnoj brojci od 50% glasova ali ih s druge strane može dovesti i do neočekivanih glavobolja budući da će im za stabilno vladanje gradom možda trebati i znatno više. Puno partnera u koaliciji, u praksi znači i puno ustupaka na izbornim listama, pa bi se moglo dogoditi da SDP sa 50% glasova ima tek četvrtinu vlastitih mandata u gradskom vijeću. A to bi ovu stranku, koja već desetljećima vlada gradom, izložilo riziku da kod donošenja proračuna ili drugih značajnih pitanja ovisi o glasovima stranaka koje se u prošlosti nisu pokazale previše pouzdanima, a na državnoj razini podržavaju konkurentski HDZ. (mm)


Svi ispitanici

3 COMMENTS

  1. Da ovaj portal ne uređuju ljudi koji i vode stranku L. za Rijeku bilo bi to iznenađenje. Ovako među strankama koje su ispod izbornog praga trebala bi i Lista za Rijeku pa bi imali realno stanje mišljenja ljudi.

  2. 70% za centralističke stranke?! Riječani probudite se, dok ne budemo imali sitaciju kao u Istri, necemo moci uzeti sudbinu u svoje ruke…

  3. Po meni ova anketa i nije tako nemoguca…
    Ja vise vjerujem ovoj anketi nego onoj u Novom Listu (u kojem je direktor bio Butorac iz PGS-a i znamo koliko favoriziraju SDP).
    Da ne govorimo o SDP-ovim telefonskim anketama gdje se vise reklamira nego ispituje.Na kraju izbori ce bit najbolje mjerilo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here