Home Mozaik Ispred Konta: Svjetlosna instalacija na mostu preko Rječine

Ispred Konta: Svjetlosna instalacija na mostu preko Rječine

956
0

Pretprogrami Rijeke 2020 EPK nastavljaju se u petak, 11. listopada s početkom u 20 sati predstavljanjem dvije intervencije u prostoru nastale kao suradnički projekt hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih arhitekata Tommija Gronlunda i Petterija Nisunena.

Prva instalacija, nazvana Time Slip, svjetlosna je instalacija na mostu preko Rječine. Pozvani umjetnici će privremenom intervencijom osuvremeniti tradicionalno mjesto okupljanja mladih i epicentar riječkog urbaniteta, u dosluhu s temom vode koja je jedna od krovnih tema Rijeke 2020 – EPK i programskog pravca Slatko i slano u okviru kojeg intervencija nastaje.

Instalirat će se strobo rasvjeta u dužini od 22,5 metra koja će biti programirana na način da se njezin intenzitet mijenja ovisno o brzini toka Rječine. Time će se postići efekt pulsiranja svjetla u ritmu rijeke. Instalacija će biti spojena na gradsku rasvjetu, uključivat će se (i gasiti) kao i ostala gradska rasvjeta i bit će u funkciji javne rasvjete.

Druga instalacija, nazvana Imminence, zvučna je instalacija koja uključuje vodu, a bit će predstavljena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti do kojeg će se doći šetnjom nakon predstavljanja prve instalacije. Voda je nit vodilja i druge instalacije osmišljene za trenutno nenastanjene prostorije u prizemlju MMSU. Instalacija se sastoji od mreže staklenih cjevčica kroz koje curi voda. Ova instalacija istih autora tako sjedinjuje elemente vode, svjetla i zvuka te time aktualizira naličje novog gradskog kulturnog centra koji nastaje u postinudstrijskom kompleksu Benčić. Smjestivši se u oronuli dio Muzeja, instalacija će komunicirati ideju vode kao regenerativnog i dinamičkog elementa, ugroženog klimatskim promjenama koje životne uvjete čine upitnim, a opstanak rizičnim. Na proljeće 2020. bit će izložena u galeriji Anhava u Helskikiju u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

U ovoj i idućoj godini MMSU u sklopu programa Europske prijestolnice kulture priprema niz intervencija posvećenih temi javnog prostora koje će pridonijeti fizičkim i simboličkim modifikacijama urbanog krajolika Rijeke.

Bit će to svjetlosne i zvučne instalacije, performativne akcije, street art i druga suvremena rješenja memorijalnog karaktera, na potezu uz Rječinu do njezina izlaza na more, i od Delte do kompleksa Benčić. Svima im je zajednički cilj oživljavanje trenutno nedostupnih ili zanemarenih urbanih zona i otvaranje novih mjesta susreta i javnog života.

O umjetnicima:

Ivana Franke je hrvatska vizualna umjetnica koja se bavi istraživanjem svjetla usredotočujući se na perceptivne pragove. Od nekoliko desetina međunarodnih izložbi izdvajamo Schering Stiftung Project Space uBerlinu (2017.), Biennale u Shanghaiu (2016.), Peggy Guggenheim, Venecija (2011.), Deutsche Guggenheim, Berlin (2012), Manifesta 7 (2008.), Biennale u Veneciji (2007.), i MoMA P.S.1. (2001).

Tommi Gronlund i Petteri Nisunen djeluju kao umjetnički dvojac iz Helsinkija od polovice devedesetih, nakon završenog studija arhitekture. Do sada su ostvarili desetak javnih radova i sudjelovali na pedesetak žiriranih međunarodnih izložbi od koji izdvajamo Bijenale u Veneciji (2001.), Bijenale u Moskvi (2009.), Art Unlimited, Basel Art fair (2005.).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here