Home Vijesti Istraživači izračunali ukupan broj preminulih ruskih vojnika, zadnja dva tjedna zabilježen najveći...

Istraživači izračunali ukupan broj preminulih ruskih vojnika, zadnja dva tjedna zabilježen najveći rast smrtnosti

73
0
Jevgenij Prigožin, vlasnik privatne vojske Wagner kod spomenika tenku, oko 1 km od centra Bakhmuta

Novinari Mediazone i BBC News Rusija, radeći s timom volontera, utvrdili su da je najmanje 16.774 ruskih vojnika ubijeno tijekom ruske invazije na Ukrajinu.

Od 24. veljače, kada je objavljena prethodna bilanca gubitaka, do 10. ožujka na popis je dodano 1638 imena. To predstavlja najveći broj gubitaka za Rusiju u razdoblju od dva tjedna od kada se prikupljaju takvi podaci, piše Mediazona. Najznačajniji porast smrtnih slučajeva je među plaćenicima Wagner grupe.

Ukupno novinari su izbrojali 1.849 osoba koje su ranije bile zatočene i poginule u borbenim djelovanjima. Također su potvrdili smrt više od 1450 mobiliziranih muškaraca. Mediazona naglašava da je stvarni broj poginulih među mobiliziranim vjerojatno puno veći – jedini način da se potvrdi da je netko bio mobiliziran, a ne da se borio u nekom drugom svojstvu, je osmrtnica, gdje se takve informacije ne navode uvijek.

Novinari su potvrdili i smrt 11 ruskih časnika, činova potpukovnika i viših. Stvarni gubici među ruskim vojnicima vjerojatno su znatno veći od prijavljenih brojeva, budući da istraživači uključuju samo slučajeve koje mogu potvrditi u javnim evidencijama.

Rusko ministarstvo obrane tri je puta izvijestilo o brojevima ruskih gubitaka – posljednji put, u rujnu 2022., kada su izvijestili o 5937 poginulih ruskih vojnika. Ukrajinske oružane snage su 11. ožujka izvijestile o 158.000 “likvidiranih ruskih vojnika”.

Previous articleKovačića slave svi od trenera do medija: Fantastičan tip! Obožavamo ga
Next articleEkonomist Branko Milanović: Zapad će još dugo vremena držati sankcije protiv Rusije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here