Mozaik

„Istria nobilissima“ (Plemenita Istra), veliki uspjeh riječkih umjetnika

„Istria nobilissima“ (Plemenita Istra), veliki uspjeh riječkih umjetnika
foto: La voce del popolo

Veliki uspjeh riječkih umjetnika na 51. Međunarodnoj nagradi za umjetnost i kulturu „Istria Nobilissima“ (Plemenita Istra). Na svečanosti koja se održala u petak u Zajednici Talijana u mjestu Tar kraj Poreča, dodijeljene su nagrade za književnost (poezija, proza i drama), likovnu umjetnost (slikarstvo, kiparstvo, keramika, fotografija i likovni design), video, glazbu (izvođenje i kompozicija), kulturnu i znanstvenu esejistika, te nagrada za novinarstvo.

Riječki umjetnici i kulturnjaci su ove godine trijumfirali na ovoj nagradi koja već više od pola stoljeća promovira i nagrađuje najtalentiranije umjetnike talijanske manjine Hrvatske i Slovenije, ali je otvorena i za hrvatske i slovenske, te talijanske građane koji imaju istarske, kvarnerske ili dalmatinske korijene. Od Riječana, Tiziana Dabović je dobila nagradu za najbolju zbirku poezije na jednom od talijanskih dijalekata ovih krajeva (riječ je o zbirci na fijumanskom dijalektu). Violinist Ivan Graziani je osvojio nagradu za najboljeg izvođača. Slikar Bruno Paladin je dobio nagradu za slikarstvo, Rebecca Legović prvu nagradu za fotografiju, Bruno Bontempo drugu nagradu za fotografiju. Martina Sanković je osvojila prvu nagradu za književni esej, dok je novinar „La Voce del Popolo“ Dario Saftich dobio nagradu za najbolju novinarsku reportažu. Najmlađi nagrađeni je Opatijac Damian Ivanić (16) koji je oduševio žiri svojim video uratkom, animacija s lego kockama s kojima je ispričao jedan običan dan njegovog nonića.

Laura Marchig dobila je drugu nagradu za svoju dramatizaciju romana „Jedna istarska priča“ Diega Zandela.

„Riječ je“ objasnila nam je Laura Marchig „o kazališnoj adaptaciji romana poznatog talijanskog  pisca riječkog i istarskog porijekla, čiji roman „Una storia istriana “„Jedna istarska priča“ kojeg je Marchig adaptirala za kazalište, objavljen i na hrvatskom jeziku (Mathias Flacius, Labin). Radnja je smještena u Labinštini 1940.g, za vrijeme najveće europske rudarske tragedije (186 rudara je ostalo zakopano u Rodniku Raša). „Međutim „nastavila je Marchig „roman govori o osobnim strastima i dramama, konkretno o čovjeku koji po svaku cijenu želi imati sina, tako da ga naposljetku kupi od svog brata. “Moja adaptacija je smišljena kao melodrama sa glazbom i plesom te je zamišljena tako da mnogobrojne likove prisutne u romanu glume svega tri glumca i dvije glumice.“ Nadajmo se da će ova melodrama uskoro oživjeti i na kazališnim daskama jer, kao što je istaknula Laura Marchig, riječ je o svojevrsnoj epopeji Labina, Raše i Labinštine.

Podsjetimo da je riječ o novčanoj nagradi. Prvonagrađenima pripada nagrada od 1.500 Eura a drugonagrađenima nagrada od 800 Eura. Novčana nagrada za priznanja je 200 Eura.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Let 3 i Vuco snimili novu pjesmu, ‘Golub Dinko’ postao je ‘Golub Vaso’

spJanuary 17, 2019

Imaš jaknu viška? Ostavi ju u subotu ispred Zajca!

spJanuary 16, 2019

Vanzemaljci na Kvarneru?

spJanuary 15, 2019

Urban&4 ovog petka u riječkom Pogonu kulture!

spJanuary 14, 2019

Stiže najveselije doba godine – Karneval u Opatiji donosi sedam tjedana vladavine maškara

spJanuary 14, 2019

Najslavniji ljubavni par po prvi put u povijesti na riječkoj opernoj sceni!

spJanuary 11, 2019

Riječki Erazmus traži nove članove!

spJanuary 11, 2019

Stiže nam peto godišnje doba – Riječki karneval

spJanuary 9, 2019

Rodila Ana Jelušić Black!

spJanuary 8, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.