Mozaik

„Istria nobilissima“ (Plemenita Istra), veliki uspjeh riječkih umjetnika

„Istria nobilissima“ (Plemenita Istra), veliki uspjeh riječkih umjetnika
foto: La voce del popolo

Veliki uspjeh riječkih umjetnika na 51. Međunarodnoj nagradi za umjetnost i kulturu „Istria Nobilissima“ (Plemenita Istra). Na svečanosti koja se održala u petak u Zajednici Talijana u mjestu Tar kraj Poreča, dodijeljene su nagrade za književnost (poezija, proza i drama), likovnu umjetnost (slikarstvo, kiparstvo, keramika, fotografija i likovni design), video, glazbu (izvođenje i kompozicija), kulturnu i znanstvenu esejistika, te nagrada za novinarstvo.

Riječki umjetnici i kulturnjaci su ove godine trijumfirali na ovoj nagradi koja već više od pola stoljeća promovira i nagrađuje najtalentiranije umjetnike talijanske manjine Hrvatske i Slovenije, ali je otvorena i za hrvatske i slovenske, te talijanske građane koji imaju istarske, kvarnerske ili dalmatinske korijene. Od Riječana, Tiziana Dabović je dobila nagradu za najbolju zbirku poezije na jednom od talijanskih dijalekata ovih krajeva (riječ je o zbirci na fijumanskom dijalektu). Violinist Ivan Graziani je osvojio nagradu za najboljeg izvođača. Slikar Bruno Paladin je dobio nagradu za slikarstvo, Rebecca Legović prvu nagradu za fotografiju, Bruno Bontempo drugu nagradu za fotografiju. Martina Sanković je osvojila prvu nagradu za književni esej, dok je novinar „La Voce del Popolo“ Dario Saftich dobio nagradu za najbolju novinarsku reportažu. Najmlađi nagrađeni je Opatijac Damian Ivanić (16) koji je oduševio žiri svojim video uratkom, animacija s lego kockama s kojima je ispričao jedan običan dan njegovog nonića.

Laura Marchig dobila je drugu nagradu za svoju dramatizaciju romana „Jedna istarska priča“ Diega Zandela.

„Riječ je“ objasnila nam je Laura Marchig „o kazališnoj adaptaciji romana poznatog talijanskog  pisca riječkog i istarskog porijekla, čiji roman „Una storia istriana “„Jedna istarska priča“ kojeg je Marchig adaptirala za kazalište, objavljen i na hrvatskom jeziku (Mathias Flacius, Labin). Radnja je smještena u Labinštini 1940.g, za vrijeme najveće europske rudarske tragedije (186 rudara je ostalo zakopano u Rodniku Raša). „Međutim „nastavila je Marchig „roman govori o osobnim strastima i dramama, konkretno o čovjeku koji po svaku cijenu želi imati sina, tako da ga naposljetku kupi od svog brata. “Moja adaptacija je smišljena kao melodrama sa glazbom i plesom te je zamišljena tako da mnogobrojne likove prisutne u romanu glume svega tri glumca i dvije glumice.“ Nadajmo se da će ova melodrama uskoro oživjeti i na kazališnim daskama jer, kao što je istaknula Laura Marchig, riječ je o svojevrsnoj epopeji Labina, Raše i Labinštine.

Podsjetimo da je riječ o novčanoj nagradi. Prvonagrađenima pripada nagrada od 1.500 Eura a drugonagrađenima nagrada od 800 Eura. Novčana nagrada za priznanja je 200 Eura.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

spMarch 21, 2019

FOTO: ‘I zvijezde štucaju’ – predstava o gradu koji je oduvijek prihvaćao razlike

spMarch 20, 2019

(VIDEO)”Rijeka sreće” na Molo longu: Lampionima do glazbala za djecu sa sindromom Down

spMarch 20, 2019

Rijeka sreće – lampionima do glazbala

spMarch 18, 2019

Znanstveni skup 300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom

spMarch 18, 2019

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

spMarch 15, 2019

Pituri nemaju sjećanja: Punokrvna komedija nobelovca Darija Foa (FOTO)

spMarch 15, 2019

Riječki NORD na istočno-europskoj turneji

spMarch 15, 2019

Matko Jelavić Obersnela optužio da ga je raspizdio, ovaj mu nije ostao dužan!

spMarch 14, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.