Home Vijesti Ivona Milinović više neće brojati Srbe i vrbe kao predsjednica Odbora za...

Ivona Milinović više neće brojati Srbe i vrbe kao predsjednica Odbora za manjine

1279
0

Gradsko vijeće donijelo je jednoglasnu odluku o razrješenju predsjednice Odbora za nacionalne manjine Gradskog vijeća Grada Rijeke Ivone Milinović.

Prijedlog odluke podnio je Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja, razmatrajući javni istup Ivone Milinović u jednom televizijskom gostovanju tijekom kojeg je govorila o broju Srba u Rijeci i dalmatinskim selima.

– Odbor je raspravljao o ovom sramotnom slučaju govora mržnje, kojim je predsjednica Odbora za nacionalne manjine i članica Gradskog vijeća Ivona Milinović osramotila sebe i cijelo Gradsko vijeće. Ovakvom huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onoga što je izgovorila, Ivona Milinović mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije bilo prvi put. Odbor je već pred nešto manje od godinu dana zatražio od HDZ-a da upozori Ivonu Milinović da svojim istupima u javnosti ne zastupa interese nacionalnih manjina, već suprotno, svojim istupima u javnosti, posebice na društvenim mrežama, omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina, što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša. Radilo se o njezinom izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je Dožupana Primorsko-goranske županije nazvala neprijateljem kojeg je potrebno uhititi ili deportirati iz Hrvatske“, kazao je u ime Odbora vijećnik Valter Volk. Dodao je kako je Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja od HDZ-a zatražio dostavu novog prijedloga kandidata za izbor predsjednika Odbora za nacionalne manjine.

Milinović je ustvrdila da je prijedlog podnio ‘ilegalni’ Odboru za imenovanja ‘koji je uzurpirala’ Lista za Rijeku, zahvalila na političkoj promociji i kazala da će glasati za ovaj prijedlog.

– Dala sam neopozivu ostavku, ne znam koga danas razrješujemo kada nema nikoga na čelu Odbora za nacionalne manjine. Ovo je presedan da se razrješuje, a da se istovremeno ne imenuje novog predsjednika, što je diletantski rad odbora i Gradskog vijeća u kojem se to tolerira, kazala je Milinović.

Sandra Krpan (SDP) kazala je kako je odbor za ravnopravnost spolova jednoglasno donio odluku da oštro osuđuje govor mržnje Ivone Milinović.

– Potpuno je nedopustivo izražavati takve stavove u javnom političkom prostoru i oni zaslužuju svaku osudu. U Hrvatskoj nažalost pojavu fašističkih i ustaških simbola i grafita tipa Maksovi mesari toleriramo, nenormalne stvari postale su normalne. Mi moramo na ovo reagirati želimo li postati normalna i uljuđena zemlja. Nenormalno mi je da kolegica Milinović doživljava svoje izjave i njihovu osudu kao političku promociju, rekla je Krpan, a Milinović joj je poručila kako ju začuđujuće da na svom odboru nisu raspravljali o gradonačelniku koji kolege vijećnike naziva kretenima i koji se ‘obrušio na mene kao ženu u vijećnici’.

Zvonimir Peranić uime odbora za kulturu također podržao smjenu, a Milinović mu je kazala kako je kao predsjednik eksploatirao taj odbor i pokušao ‘udruzi svoje sestre dati 37 tisuća kuna koje nisu predvđene, što je sukob interesa bez presedana’.

– Monstruozno je da se s ove govornice hvalite medijskim prostorom koji dobivate izjavama u kojima pozivate da bi trebalo oduzeti nečije živote i to po nacionalnoj osnovi. Vi dobro znate da je u slučaju Odbora za kulturu bio primijenjen algoritam koji je promijenio 169 stavki i kojim je istoj toj umjetničkoj organizaciji drugi program srezao na nulu, odgovorio joj je Peranić.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić rekao je da smatra da Ivona Milinović nije nikad smjela biti imenovana niti u Vijeće te je od HDZ-a zatražio ispriku što ju je nominirao za predsjedničko mjesto Odbora za nacionalne manjine te joj i omogućio i mjesto gradske vijećnice

Javni istup vijećnice Milinović osudili su i ostali klubovi vijećnika, a vijećnik Josip Ostrogović podsjetio kako je vijećnica Milinović već podnijela neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine, ocijenivši raspravu nepotrebnom.

– U mom privatnom, poslovnom i političkom životu važna su djela, a ne riječi. Ponosna sam na rad Odbora za nacionalne manjine jer smo uspjeli nakon više od desetljeća za 50 posto povećati sredstva za rad vijeća nacionalnih manjina jer je prihvaćen naš amandman. Što se tiče izjave, tko ćeli biti zlonamjeran, bit će i izvući će izjavu iz konteksta, a tko nije, bit će objektivan i pogledat će cijelu emisiju. Tu nije bila nikakvog govora mržnje, moja izjava je bila izrečena u kontekstu osude šovinističkog ispada dijela Tordice, incidenta u Uzdolju. Bila je to moja namjera, nažalost nesretno sam se izrazila, želeći braniti Rijeku i od osude biltena koji su grad nazvali netolerantim’, kazala je vijećnica Milinović, izrazivši ujedno žaljenje što gradonačelnik Vojko Obersnel nije također progovorio o toj temi.

Akcija mladih, HDZ i Most protiv zaključka o ostavci Ivone Milinović na dužnost gradske vijećnice

Vijećnik Zvonimir Peranić (Klub vijećnika Liste za Rijeku) izrazio je žaljenje da na glavnom odboru HDZ-a nije jednoglasno osuđen istup vijećnice i u ime Kluba Liste za Rijeku predložio zaključak kojim se osuđuje svaki oblik mržnje, odnosno svaki istup koji narušava na bilo koji način integritet svake osobe. Također, zaključkom se poziva vijećnica Ivona Milinović da zbog skandaloznih izjava i promoviranja govora mržnje podnese ostavku na dužnost gradske vijećnice. Radi se o skandaloznoj i tužnoj izjavi“, kazao je vijećnik Peranić.

Zaključak je usvojen s 20 glasova za (SDP, PGS, HNS, IDS, HSU, SDSS, Lista za Rijeku i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin), 6 protiv (HDZ i Živi zid) i 2 suzdržana (Akcija mladih), no vijećnica Milinović je istaknula da ne namjerava podnijeti ostavku na dužnost gradske vijećnice, odnosno da smatra kako je pokazala svoju političku odgovornost podnijevši ostavku na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine te kako kao vijećnica odgovara samo biračima.

Previous articleUmjesto polarnog udara, stiže ekstremno zatopljenje?
Next articleSimon Rožman uoči Varaždina: U Kupu nema alibija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here