Home Mozaik Iz Hrvatske će se danas vidjeti pomrčina Sunca!

Iz Hrvatske će se danas vidjeti pomrčina Sunca!

137
0
Photo by Lucas Pezeta: https://www.pexels.com/photo/solar-eclipse-in-the-cloudy-sky-6197329/

Danas će se dogoditi pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca. Pomrčina će trajati 2 sata i 3 minute, izvijestio je Hrvatski astronomski savez. Počet će u 11.20 sati, maksimum će dosegnuti u 12.21, a završit će u 13.24 sati.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka. U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca.

Hrvatski astronomski savez upozorava da se nikako ne smije gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca, a da jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje.

U više hrvatskih gradova astronomska društva i udruge organiziraju promatranje pomrčine Sunca.

Prognoza za danas nije idealna za promatranje pomrčine. Već će od jutra naoblačenje s kišom zahvatiti sjeverni Jadran i veći dio unutrašnjosti. Glavnina kiše očekuje se sredinom dana i rano poslijepodne, a prema večeri njezin prestanak. Lokalno je moguća i grmljavina. U Dalmaciji će ipak biti barem djelomice sunčano te uglavnom suho.

Previous articleEvo gdje možete gledati utakmicu Dinama i Milana
Next articleI dalje se traži dječak od 20 mjeseci: Majka prijavila nestanak, policija sumnja na najgore ali klupko užasa tu te počinje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here