Home Kolumne Izbori i riječki regionalizam

Izbori i riječki regionalizam

878
1

Izbori 2009. godine su za nama. Nakon što je izabran novi-stari gradonačelnik ono što je svakako najviše zanimalo Riječane jest sastav novog Gradskog vijeća i omjer snaga u njemu. Koalicija «Tvoja Rijeka» dobila je 18 mjesta 8+ jedno mjesto iz kvote zastupljenosti nacionalnih manjina9, HDZ 8, PGS 3 (+1 mjesto iz kvote zastupljenosti nacionalnih manjina) i koalicja Akcije mladih i Liste za Rijeku 2 vijećnika. Sve riječke regionalne stranke ušle su u gradski parlament.

Autonomna regionalna stranka – ARS unutar koalicije «Tvoja Rijeka» ulazi u Gradsko vijeće. Ova stranka, kao i na prethodnim izborima, uspijeva ući u Gradsko vijeće isključivo u okviru SDP-ove koalicije. Radi se o stranci koja je na nivou Rijeke gotovo beznačajna i bez svog biračkog tijela.

Primorsko goranski savez uspio je osvojiti približno isti postotak glasova kao i prije četiri godine i 3 vijećnička mjesta + vijećničko mjesto iz kvote zastupljenosti nacionalnih manjina. Pomalo je dvojbeno je li PGS na ovim izborima u Rijeci prošao bolje ili lošije. U PGS-u su se nadali većem postotku osvojenih glasova no četiri vijećnika može se smatrati dobrim rezultatom u odnosu na dva dobivena vijećnika iz 2005. godine.

PGS je na ovim izborima imao veliku medijsku pozornost, jaku propagandu i očito uložen veliki trud. No unatoč tome stranaka dobiva približno isti postotak glasova kao i 2005. godine (9,73%). Uzrok takvom rezultatu možda treba tražiti u popriličnoj neprepoznatljivosti programa i izbornih obećanja stranke. Ipak, samostalni nastup stranke na izborima pokazao je stvarnu snagu, ali i bolju percepciju PGS-a među regionalno opredijeljenim biračima u Rijeci. Upravo koaliranje PGS-a sa strankama desnog centra (HSLS, HSS) 2005.g. i 2007. g. , bio je jedan od glavnih uzroka pada popularnosti ove stranke kod regionalnih birača u Rijeci.

Lista za Rijeku osvojila je 2 vijećnička mjesta u Gradskom vijeću i jedno u Županijskoj skupštini. Ovo je prvi izlazak stranke na izbore i može se smatrati velikim uspjehom s obzirom na skromna financijska sredstva i prilično mali publicitet (medijsku blokadu) od strane medija koje je stranka imala na raspolaganju. Iako je Lista za Rijeku osnovana tek prije četiri godine njezin program, energija i prepoznatljivost učinili su je vrlo brzo prihvatljivom i popularnom među riječkim regionalnim biračkim tijelom. Stranka je uspjela probuditi dio «uspavanog» biračkog tijela koje preferira regionalizam. Gotovo je sigurno da će Lista za Rijeku biti prepoznatljiva oporba u gradskom parlamentu i da je rast popularnosti kao i snage stranke neminovan.

Riječke regionalne stranke (Lista za Rijeku i PGS) osvojile su ukupno 15,6 % glasova, odnosno 6 vijećničkih mjesta. Treba reći da je nekadašnji RIDS na izborima dobivao između 17% do 20% glasova (izbori 1992.g. i 1993.g.), što govori da su riječki regionalno opredijeljeni birači u nešto većem broju izašli na ove izbore nego 2005.g. Regionalno opredijeljeni birači u Rijeci su značajno biračko tijelo koje se svake godine uvećava, ali i biračko tijelo sklono «apstinenciji» izlaska na izbore.

Upravo radi ovog respektabilnog biračkog tijela u Rijeci postavlja se i pitanje : Hoće li u budućnosti doći do suradnje riječkih regionalnih stranaka i hoće li njihova buduća politika animirati «regionalne birače» da u još većem postotku izađu na izbore 2011.g i 2013.g. ? Vrijeme će pokazati. (pm)

1 COMMENT

  1. Rijecki regionalizam moze ostvarit i vise od 15-20% glasova,problem je u tomu sto se ljudi boje da ce ti glas ic HDZ-u….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here