Home Vijesti Jadran Galenskom laboratoriju priznanje za novo ulaganje godine

Jadran Galenskom laboratoriju priznanje za novo ulaganje godine

1245
0

Farmaceutska je tvrtka od 2005. u poslovanje uložila 78 milijuna kuna, a lani je otvorila novi proizvodni pogon

Agencija za promicanje izvoza i ulaganja u suradnji s Ministarstvom gospodarstva rada i poduzetništva u ponedjeljak je po prvi dodijelila nagrade “Ulagač godine” u pet kategorija. Priznanje za novo ulaganje godine dobila je farmaceutska tvrtka Jadran Galenski laboratorij, koji je od 2005. u poslovanje uložio 78 milijuna kuna, a lani je otvorio novi proizvodni pogon.

 Za ulaganje s najvećim brojem novozaposlenih nagrađena je austrijska tvrtka Boxmark, koja proizvodi kožna sjedišta za proizvođače automobila, aviona i namještaja, a u varaždinskoj Slobodnoj zoni zapošljava ukupno 2.207 radnika. Nagradu za najinovativnije poduzeće dobio je domaći ogranak kanadske tvrtke Caristrap Europe iz Mihovljana koja je od 2005. u inovacije uložila gotovo 5 milijuna eura.

 Grad Prelog dobitnik je priznanja jedinici lokalne samouprave za uspješnost na području privlačenja ulaganja, dok je tvrtka Knauf d.o.o nagrađena za ulaganje u manje razvijeno područje Hrvatske, odnosno ulaganje od gotovo 40 milijuna eura u proizvodni pogon u Kninu.

 “Osnovni cilj ovoga projekta je promocija i poticanje novih ulaganja koja su prvenstveno izvozno orijentirana, donose višu dodanu vrijednost, stvaraju nova radna mjesta te potiču razvoj manje razvijenih dijelova Republike Hrvatske“, izjavio je ravnatelj Agencije Slobodan Mikac.

“Malo koja godina je za poduzetnike bila teža od ove”, rekao je ministar gospodarstva Damir Polančec, prilikom dodjele nagrada. Globalna kriza prelijeva se i na nađe tržište, no zbog pametne monetarne politike i rezervi posljedice će se manje osjetiti.


Hrvatska je od samostalnosti do kraja lipnja ove godine privukla 19,47 milijardi eura stranih ulaganja, što nas po glavi stanovnika svrstava na vrh među zemljama u regiji, no zabrinjava što se velika većina tih ulaganja odnosi na akvizicije domaćih tvrtki, a nedostaju nam greenfield projekti, istaknuo je. U prvom ovogodišnjem polugodištu ukupna ulaganja dosegla su 1,83 milijarde eura, od čega se 652 milijuna odnosi na zadržanu dobit pretvorenu u kapital, rekao je Polančec. “Uloga Vlade je da kreira okvir u kojem će se gospodarstvo razvijati”, naglasio je. To se sastoji od proračunskih ulaganja u infrastrukturu i obrazovanje stručnjaka, te donošenja zakona koji će doprinijeti razvoju ekonomije. Dva najvažnija zakona kojima se to može postići su Zakon o slobodnim zonama i Zakon o poticanju ulaganja, dodao je.

(bankamagazine)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here