Home Najnovije Jazz concertino Darka Jurkovića

Jazz concertino Darka Jurkovića

714
0

Istaknuti hrvatski jazz gitarist Darko Jurković, poznat i van granica Hrvatske po sviranju gitare tehnikom two hands tapping, u sklopu festivala Riječke ljetne noći održat će Jazz concertino u petak, 9. srpnja 2010. u 21.30. sati na plaži nekadašnjeg Park hotela, ispod O.š. Grivica. Darko Jurković će pod otvorenim nebom prirediti osebujan koncert jer će tehnikom two hands tapping svirati na dvije gitare istovremeno i to bez pratnje.

Dobitnik sedam nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista i nagrade Porin, Darko Jurković jedan je od najznačajnijih europskih predstavnika tehnike sviranja two hands tapping koju je sredinom 80-tih godina promovirao američki virtuoz Stanley Jordan. O novom načinu sviranja riječkog virtuoza koji je samouk počeo učiti svirati gitaru s 15 godina glazbeni kritičar Davor Hrvoj kaže: „Iako se radi o iznimno zahtjevnom načinu sviranja, njegova se svirka doima posve jednostavnom što je karakteristika samo najvećih umjetnika. Za ostvaranje takve lakoće muziciranja, uz veliku muzikalnost, osjećaj za improvizaciju i jazz feeling, potrebni su sati i sati ustrajnog vježbanja i istraživanja novih zvukovnih područja“.

O promjenama koje je u njegovu glazbu unijelo sviranje dvije gitare istodobno Darko Jurković je rekao: „Kod sviranja dvije gitare istodobno najvažnija je koordinacija obje ruke jer se radi o polifonom instrumentu. Prelaskom na taj način sviranja dobio sam veće mogućnosti i bogatiji zvuk. Dok sam svirajući jednu gitaru desnom rukom često pokrivao ono što bi ljeva ruka mogla izgovoriti, u slučaju sviranja dvije gitare čuju se oba tona koja istodobno mogu različito zvučati.“

Darko Jurković festivalskoj će publici, ne sumnjamo, priuštiti jedinstveni glazbeni doživljaj, a za Jazz concertino odabrao je program sastavljen od stilskih raznorodnih standarda i autorskih skladbi. Njima će taj samozatajni jazzer pokazati i dokazati svoju otvorenost prema raznim stilovima: mainstream jazzu, bossa novi, bluesu, popu i klasici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here