Home Mozaik Je li moja mačka psihopat? Znanstvenici tvrde da je ukoliko pokazuje ove...

Je li moja mačka psihopat? Znanstvenici tvrde da je ukoliko pokazuje ove znakove

302
0

Neki nemaju dvojbi. Drugi se to zapitaju barem jednom u životu je li to moguće. Istina je da: neke se mačke mogu definirati kao psihopati, ali ne na način na koji mi to razumijemo. Dozvolite da vam pojasnimo: psihopatija je ljudski mentalni poremećaj definiran s nekoliko karakterističnih osobina uključujući nedostatak empatije i sposobnost manipuliranja. Mačke nisu ljudska bića, niti bi to ikada htjele biti. Stoga je korištenje istih uvjeta za usporedbu nemoguće. No, etolozi su pronašli način da procijene koliko mačka može biti psihopat iz mačje perspektive, procjenjujući niz ponašanja koja bi se danas mogla definirati kao “devijantna“, čak i ako su u prošlosti dopuštala preživljavanje divljih mačaka.

Sve mačke vjerojatno imaju barem neki element psihopatije jer je to genetsko nasljeđe koje su ostavili njihovi preci u smislu stjecanja resursa, teritorija i mogućnosti parenja. Nije iznenađujuće što se psihopatija smatra urođenom osobinom, a ne nečim što se razvija kao odgovor na nasilje, pogrešan odgoj ili stresore. U ljudskoj populaciji statistike govore o incidenciji manjoj od 1%. Kod mačaka podaci nisu poznati, čak i ako je taj postotak znatno veći. To je zato što su, u ljudskim okvirima, psihopati ravnodušni, povučeni, manipulativni i antisocijalni, dok kod mačaka psihopatski spektar uključuje podlost, odvažnost, dezinhibiciju, kao i neprijateljstvo prema ljudima i drugim životinjama.

Istraživači sa Sveučilišta u Liverpoolu i Sveučilišta John Moores u Liverpoolu osmislili su kviz kako bi svima omogućili da steknu ideju o razini psihopatije svoje mačke. Sve proizlazi iz njihove tri studije u kojima je sudjelovalo više od dvije tisuće ljudi koji žive s barem jednom mačkom. Dobili su upitnik od 46 pitanja kako bi utvrdili spadaju li njihove mačke u psihopate. Sada postoji nekoliko kratkih verzija, kao što je ova verzija od 20 pitanja koja od vas traži da procijenite vrlo uobičajena ponašanja kao što su uvažavanje ili nemaženje, iznenadno bježanje bez vidljivog razloga, mučenje plijena umjesto da ga ubiju ili pokazivanje nemara u lice opasnosti.

Ocjenom od jedan do pet za svako predloženo pitanje moći će se izračunati razina drskosti, podlosti, nepristojnosti i dezinhibicije, koja se očituje smanjenom sputanošću u ponašanju i promijenjenom regulacijom afekata i nagona. Iz tih postotaka se zatim izračunava koliko je vaša mačka psihopatska u odnosu na uravnoteženiji primjerak. Moja mačka, koju nikad ne bih nazvao psihopatom, ispala je 17,7%. Međutim, mora se reći da nije uvijek lako protumačiti ponašanje mačaka: vrlo često smo skloni krivo ih shvatiti, a to nas može dovesti do netočnih odgovora. Zatim, još jedno ograničenje testa je da neka ponašanja poput traženja pažnje, agresije ili teritorijalnosti mogu biti stečena osobina karaktera zbog prošlih iskustava. U ovom slučaju, dezinhibirano ili odvojeno ponašanje ne bi bilo urođeno, pa zapravo ne bi spadalo u psihopatski spektar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here