Home Vijesti Riječki nadbiskup Uzinić: Crkva je predugo zanemarivala žrtve svećenika pedofila

Riječki nadbiskup Uzinić: Crkva je predugo zanemarivala žrtve svećenika pedofila

76
0

Riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je danas uskrsnu poruku u kojoj navodi da čovjek treba ljubiti druge kao što Bog ljubi njega, a uvijek u središtu treba biti žrtva, jer je i Isus bio žrtva, što Crkvi još ne polazi za rukom, piše index.hr

Isus stavlja u središte žrtvu, a ne religijsku zajednicu i Crkva treba slijediti Isusa Krista jer je i on bio žrtva, kazao je Uzinić gostujući na Hrvatskom radiju.

Ako budemo stavljali u fokus Crkvu, a ne žrtvu i one koje su u Crkvi marginalizirani, pretvorit ćemo Uskrs u lijepu retoriku, a ne u ono što Crkva mora biti, naglasio je predsjednik Povjerenstva HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Uzinić je rekao kako mu je teško komentirati poteze njegova kolege nadbiskupa Đure Hranića, koji je prvo izjavio da je postupio ispravno u slučaju svećeničkog zlostavljanja maloljetnika u Sotinu, a potom se javno ispričao žrtvi. No, kazao je, bilo je pogrešaka, a bilo bi bolje da je Hranić odmah izrekao drugu izjavu.

Ocijenio je kako je Crkva zbog nesnalaženja zanemarila žrtve, misleći da radi u korist institucije, a problem u Sotinu mogao se riješiti na drugi način. Podsjećajući da je Isusu na prvom mjestu bila žrtva, Uzinić je poručio kako je Crkva kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista i pozvao na izgradnju nove Crkve.

Sudionici Crkve, naročito svećenici i biskupi, poput članova obitelji čuvaju ono što se događa unutra Crkve od javnosti, što dovodi u pitanje vjerodostojnost Crkve jer traži od drugih kako da žive, a sama to nije u stanju.

Biskup se mora suočiti s problemima zlostavljanja koji su počinili članovi Crkve, kojima je otac i sudac u jednoj osobi, rekao je Uzinić i istaknuo potrebu da se taj postupak protiv zlostavljanja odvoji od osobe biskupa.

Kao olakšavajuće okolnosti naveo je promjene građanskih zakona u kojima je zlostavljanje postalo kazneno djelo, što obavezuje i Crkvu na djelovanje.

“Ne možemo promijeniti prošlost, gradimo novu Crkvu i dopustimo Bogu da nas pročisti, a kazna počiniteljima nema smisao u tome da se nekoga muči, nego da pomogne obraćenju počinitelja i omogući žrtvi da prebrodi stradanja”.

Sažimajući svoju uskrsnu poruku, Uzinić je naglasio da Bog voli sve ljude i pozvao vjernike da se otvore Božjoj ljubavi i omoguće poslanje da “ono što Bog radi njima, oni rade drugima”.

Da bi to Crkva mogla, ona mora slušati sve, ne samo unutar sebe nego i izvan Crkve, kazao je i istaknuo da je to ideja sinodalne crkve. U  svojoj nadbiskupiji pokušavamo biti sinodalna crkva, da se učimo slušati i da to radimo s ljubavlju i željom za istinom, rekao je nadbiskup Uzinić.

Previous articleImala je 18 godina kada su vidjeli nešto strašno na ultrazvuku: Liječnici su se sledili, a tek tada je uslijedio pravi šok
Next articleJe li moja mačka psihopat? Znanstvenici tvrde da je ukoliko pokazuje ove znakove

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here