Home Vijesti Je li posao Čistoće razvoz smeća naokolo ili uspostava održivog sustava gospodarenja...

Je li posao Čistoće razvoz smeća naokolo ili uspostava održivog sustava gospodarenja otpadom?

2312
0

smeceTrgovačko društvo „1. Maj“ iz Labina na svojim je web stranicama 09.06.2015. godine objavilo priopćenje (http://www.prvimaj.hr/novosti/1111-priopcenje-9-6-2015) kojim informiraju zainteresiranu javnost o sklopljenom „unosnom“ poslu s KD Čistoća d.o.o. iz Rijeke kojim se regulira preuzimanje riječkog nerazvrstanog komunalnog smeća i odlaganje na deponij Cere. Tim povodom Krizni eko stožer Marišćina je medijima poslao izjavu za javnost koju prenosimo u cijelosti:

Direktor Trgovačkog društva Alen Golja ponosno objašnjava: „..imamo 2 mjeseca da pokušamo napuniti deponij..“ Nevjerojatno zvuči činjenica da se kao osnovni cilj poslovanja tog labinskog komunalnog društva ističe punjenje deponija?
‘Gospodin Goja tvrdi da će se smeće preuzimati samo 2 mjeseca jer bi u kolovozu ove godine ŽCGO Kaštijun trebao započeti s radom. Prema pouzdanim informacijama kojima raspolažemo, tako kratki rokovi otvaranja ŽCGO Kaštijun su više nego optimistični. Zabrinjava i činjenica kako se poslovni planovi komunalnog društva „1. maj“ vezani uz punjenje deponija tuđim smećem provode bez znanja i suglasnosti tijela jedinica lokalnih uprava i samouprava. Jedinice lokalne uprave Grad Labin, Općine Kršan, Pićan, Sveta Nedelja i Raša suvlasnici su komunalnog društva „1. Maj“, njihovi su predstavnici članovi upravnog i nadzornog odbora spomenutog komunalnog društva, a članovi tih istih vijeća informaciju o načinu rada komunalnog društva „1. maj“ – „spremi tuđe smeće pod svoj krov“ dobivaju iz medija. Na žalost, ono što gospodin Golja naziva odličnom poslovnom prilikom zapravo je samo još jedan dokaz potpune nesposobnosti riječkog komunalnog društva. Pravomoćne presude za onečišćenje okoliša i štetan utjecaj na zdravlje mještana i nove optužnice Državnog odvjetništva nisu riječke komunalce natjerale na konačno provođenje zakonskih odredbi i uvođenje sustava ekološkog odvajanja otpada za koji imaju već gotovu Studiju „Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom Grada Rijeke i okolice“.
Riječko komunalno društvo Čistoća d.o.o. mora konačno početi raditi svoj posao. Njihov posao nije razvoženje smeća naokolo i zatrpavanje u razne rupe u zemlji! Njihov je posao uspostaviti održiv, ekološki i ekonomski prihvatljiv sustav gospodarenja otpadom prema provedbenom planu detaljno obrazloženom u Studiji. Ukoliko ne znaju provesti u djelo Studiju koju su sami naručili, uvijek mogu svratiti do ljubljanskih susjeda i prepisati zadaću koju očito ne znaju, ne mogu i ne žele odraditi!
Dakle, tri godine nakon što ih je iznenadilo pretrpavanje deponija Viševac, KD Čistoća d.o.o je ponovno u problemima, iznenađuje ih nedostatak dovoljno velike rupe na Marišćini za trpanje miješanog komunalnog otpada grada Rijeke i riječkog prstena!? Prije nekoliko smo mjeseci obavijestili inspekciju Ministarstva zaštite okoliša i prirode da KD Čistoća d.o.o. na Marišćini smeće zatrpava („skladišti“) između rupa („kazeta“) koje su za to namijenjene budući da smeće više ne mogu zatrpavati na mjestima za koja imaju dozvole’.
Na žalost, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kao suučesnik ovog ekocida, još jednom sve zataškava tvrdeći da je „sve po zakonu“ i da se poštuju izdane dozvole, jer su, navodno, prilikom izgradnje kazeta na Marišćini, nepropusne folije stavili malo šire, pa su i te nove pozicije, izvan kazeta, dovoljno dobre i legalne za odlaganje?! Očito, taj prostor oko kazeta ipak nije dostatan, pa se sada riječko smeće vozi na Labinštinu, u susjedovo dvorište. Nesposobna Uprava KD Čistoća d.o.o. jedino zna stvarati nove troškove, od milijunskih iznosa utrošenih u mobilna reciklažna dvorišta koja mjesecima stoje negdje u zapećku, pa sve do ovih novih troškova prijevoza smeća od Rijeke do Labina za desetak kamiona dnevno (http://www.prvimaj.hr/novosti/1116-podaci-okolicinama- odlozenog-komunalnog-otpada-11-6-2015). Kako KD Čistoća d.o.o. ističe maksimalni zakonski rok za „skladištenje“ smeća na Marišćini, zakonska se regulativa zaobilazi izdavanjem nove dozvole tvrtki Ekoplus d.o.o. za zatrpavanje neobrađenog smeća na Marišćini (D15–Skladištenje otpada prije primjene bilo kojeg od postupaka zbrinjavanja). Takvo se „skladištenje“ smeća podvaljuje javnosti pod nazvim „topli pogon ŽCGO Marišćina“ ?!
Više od dvije godine upozoravamo na besmisleno trpanje korisnih sirovina iz otpada rupe u zemlji i pozivamo da se hitno pokrene sustav ekološkog gospodarenja otpadom. Koncept prikupljanja otpada „od vrata, do vrata“ kakav se primjenjuje na Krku, Crikvenici ili u Prelogu mora postati nacionalni koncept. Našim susjedima u Labinu želimo jasno reći da se protivimo novom privremenom rješenju problema odvoza smeća za područje grada Rijeke. Kako smo vrlo dobro upoznati sa problemima koje ovakav način manipulacije smećem može izazvati, želimo se ispričati našim susjedima što će se ekocidu koji se na području Labinštine nesmetano godinama odvija pridružiti još jedan bezobzirni zagađivač, zaključuje se u izjavi za jasvnost koji potpisuju Josip Katalinić iz KESM-a i Matilda Ilić Rovis iz udruge Naša zemlja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here