Home Kolumne Je li Rijeka spremna na suočavanje sa svojom prošlošću?

Je li Rijeka spremna na suočavanje sa svojom prošlošću?

999
0
Piše: Danko Švorinić

U sklopu umjetničkog projekta ‘1:1’ Damira Stojnića, a u sklopu programa Spajalica MMSU-a, nedavno je na području od Titovog trga do Mosta branitelja širokom crvenom crtom iscrtan temelj zida nekadašnje granice koja je nekada razdvajala Rijeku i Sušak.

Iako su se možda očekivale veće kontroverze, budući da se projekt najavljivao kao ‘suočavanje s duhovima prošlosti’, one su, osim sporadičnih reagiranja u lokalnim novinama, izostale. Riječani su većinom prihvatili ovakvu intervenciju kao izlaganje oku javnosti još jedne riječke specifičnosti, odnosno crtice iz prošlosti. I zbog toga ju treba podržati. Međutim, izgleda da razdoblje takozvane riječke prešućene povijesti od 20-tih do 40-tih godina dvadesetog stoljeća Riječanima baš i nije kontroverzno.

Sporna Venuccijeva skulptura

Koliko se klima u zadnjih desetak godina u tom smislu promijenila najbolje svjedoči primjer izložbe Fijumani – riječka situacija 1920.-1940. održane u galeriji MMSU-a pred desetak godina. Izložba posve nevinih slika autora koju u to doba djelovali u Rijeci, pretvorila se tada u pravi kamen smutnje u kojem su sudjelovali s jedne strane predstavnici predstavnike esula, okupljene oko Società di studi Fiumani u Rimu, a druge okupljene oko Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, sljednika nekadašnje boračke gradske organizacije.

Riječke esule je iznervirao pogled na širi riječki društveni i kulturni ambijent, kojega je u katalogu izložbe tada iznio Irvin Lukežić. Smatrali su da je bio prenaglašeno ideološki koncipiran te nije doprinio uzajamnoj suradnji. Ukratko, da je nepotreban u kontekstu izložbe o slikarstvu i kiparstvu.

Pravni nasljednik boračke organizacije digao se, s druge strane, na zadnje noge zbog središnjeg izložka multimedijalnog dijela izložbe, a radilo se o skulpturi Romola Venuccia ‘Forza della volontà’ (Snaga volje). Skulptura je nastala početkom 1930-ih, vjerojatno kao prijedlog za spomenik “Riječkom legionaru”, a proglašena je u tadašnjoj javnosti velikim futurističkim djelom. Odlivena je u bronci s namjerom da se postavi u javni prostor pred buduću zgradu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Autorima izložbe poručili da su fašistički provokatori

I tako se umjesto o istraživanju mahom ideološki neopterećenoga riječkoga međuratnog slikarstva, razvila političko-ideološka oštra polemika u kojoj je tadašnji predsjednik gradske boračke organizacije Dinko Tamarut (danas je predsjednik županijske inačice iste udruge) autore izložbe optužio za izjednačavanje fašizma i antifašizma te ‘za prodor fašističke ideologije u grad’. U to vrijeme sveprisutni ideološki cenzor, akademik Petar Strčić, autorima izložbe je poručio da ‘ili nemaju pojma o umjetnosti ili su fašistički provokatori’.

Danas su ovakve reakcije na podsjećanje tog povijesnog razdoblja ipak nezamislive. Za naš grad se obično kaže da je u proteklih dvjestotinjak godina primio toliku količinu povijesti da ju nije mogao provariti. Izgleda da se zato s njom suočavamo tek s povećim vremenskim odmakom. Apsolviran je 1. svjetski rat i međuratno razdoblje koje gotovo nikome u našem gradu više nije kontroverzno, vrijeme je da krenemo i sa razdobljem nakon 2. svjetskog rata.

Ideja projekta u sklopu projekta Spajalica je ‘obilježiti socio-političke sedimente koji su se nataložili na riječkom lokalitetu te jednakom objektivnošću i primjerenom pažnjom pristupiti, primjerice, razdoblju d’Annuzieve okupacije Rijeke, kao i komunističkom razdoblju pod vladavinom Tita’. E, ovaj drugi dio bi mogao izazvati kontroverze jer se umjetnički mainstream s njim još nije usudio pozabaviti. Radi se o kontroverznim događajima u Rijeci koji su uslijedili nakon kraja 2. svjetskog rata, a koji su su rezultirali egzodusom većine gradskog stanovništva i ukidanja Rijeke (Fiume) kao dvojezične sredine.

Sinagoga koju su zapalili nacisti, a srušili komunisti

U najavljenim aktivnostima nismo prepoznali suočavanje s tim dijelom naše povijesti. Sam autor crvene granične crte u nedavnom razgovoru za lokalni list ističe koliko je suočavanje s vlastitom prošlošću važno – ‘Kao što je psihološki zdravo da se čovjek individualno suoči sam sa sobom, jednako je to ljekovito i po društvo’, istakao je tom prilikom autor i umjetnik Damir Stojnić koji za jedan od narednih projekata najavio obilježavanje kontura srušene riječke sinagoge koja se nekada nalazila na Pomeriu. Međutim, sudeći po prvim najavama, obilježit će se tek u kontekstu devastacije i paleži koje su u sinagogi krajem rata odradili nacisti, što baš nikome u ovom gradu nije kontroverzno, eventualno edukativno budući da je premali broj Riječana upoznat s činjenicom da je na mjestu stambene zgrade nekada postojao impozantan vjerski objekt. Međutim, rušenje sinagoge i proglašavanje vjerskog objekta građevinskim materijalom nisu dovršili nacisti nego poslijeratne komunističke vlasti na čelu s poslijeratni gradskim komitetom i prvim poslijeratnim gradonačelnikom Petrom Klausbergerom. Ako je motiv umjetničke akcije naše suočavanje s demonima prošlosti, evo prave prilike i testa reakcija gradske javnosti. A koliko nam je svima neugodno i potrebno suočavanje s tim dijelom naše kolektivne memorije najbolje svjedoči činjenica da je čak i nedavno postavljena info ploča prešutila punu istinu o tom povijesnom događaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here