Home Vijesti Je li u Petrinji bilo krađe humanitarne pomoći? Humanitarci nezdovoljni površnim prilogom...

Je li u Petrinji bilo krađe humanitarne pomoći? Humanitarci nezdovoljni površnim prilogom Provjerenog!

595
1

Nakon sinoćnje emisije Provjereno na kojoj je površno predstavljena priča o krađi humanitarne pomoći u Mošćenicama, reagirali su Andrea Ponisch i organizacija Triestino on the road.

Kada je u prvim danima nakon potresa vladao kaos na terenu zbog humanitarne pomoći, moglo se čak i razumjeti. Ali kaos gotovo dva mjeseca nakon potresa nema opravdanja. Samo je bilo pitanje dana kada će doći do neke veće afere. Ovih se dana po medijima govori o krađi humanitarne pomoći u Hrvatskoj.

Talijani su, naime, odmah nakon potresa skupljali odjeću, hranu, igračke za Hrvatsku. Slagali, prali, sortirali. Potom uz pomoć nekoliko Hrvata organizirali prijevoz, koji su platili šleper, ali kada je osnivač talijanske udruge došao na teren dijeliti obiteljima sa svog popisa pomoć koju su im poslali, doživio je šok.

Hrane nema, roba razbacana, umjesto da netko smiri situaciju i objasni mu kako je hrana zabunom podijeljena, ali također obiteljima u potrebi, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Mošćenica pogrdnim ga je riječima potjerao govoreći kako nama ne trebaju talijanski dronjci. Do verbalnog sukoba došlo je pred našim kamerama. Zbog nepostojanja sustava kontrole humanitarne pomoći upravo nam se događa – međunarodni skandal.

Donator iz Trsta želi otići, a volonter iz općine Mošćenica ga fotografirati. Na teren smo izašli nakon što su nam javili da je došlo do krađe humanitarne pomoći smještene u osnovnoj školi. Ispred nje nas je dočekao donator Lorenzo Gentile s prevoditeljicom koja nije željela da ju snimamo. Vidno uzrujan, pokušao je objasniti što se dogodilo.

Nakon emisije, humanitarci su nezadovoljni prilogom kojeg nazivaju smiješnim. Poslali su popis konstatacije i pitanja koja nisu postavljena u emisiji:

1. Roba nije stigla uništena
2. Svjedočanstvo vozača da se roba nije ukrcavala u Trstu po kiši i da nije stigla smrdljiva u Mosćenice!
3. Roba je ukrcana u Trstu u petak i stigla je u Mosćenice u petak sto se nigdje u prilogu ne spominje nego se spominje Vedrana Milas koja tvrdi se roba iskrcavala u ponedjeljak, a što nas dovodi do iduće točke
4. Gdje je roba stajala od petka do ponedjeljka?
5. Zašto pred kamerama nisu pristali ući u školu sa Lorenzom? Škola je pospremljena nakon što ju je Lorenzo snimao, čemu svjedoče i njegove snimke
6. Ćelavi kriminalac dobija prostor u prilogu kako bi rekao da mu sin sa strahom ide na wc?
7. Vedrana Milas nije upitana iz kojeg razlog je odbila nalaženje i suočavanje s donatorom s kojim prekida sve kontakte od torka nakon iskrcaja?
8. Loša komunikacija? Da, ali samo u slučaju sučeljavanja donatora s tipom iz mjesnog odbora koji je sa sobom dovukao gorilu kriminalca! Prijevoz i dogovor oko raspodjele donacije su dogovarale dvije Hrvatice Vedrana i Natalija! Loša komunikacija zbog jezične barijere između dvije Hrvatice? Zanimljivo!
9. Predsjednik mjesnog odbora Lipovac na kraju kaže: zašto nije sam uzeo vozača i sleper pa išao dijeliti pomoć potrebitima? LORENZO JE TO I TRAZIO! Prvo od Vedrane Milas, a kasnije i od samog Lipovca:
a) Nemojte dijeliti robu bez mene jer moram prezentirati svojim donatorima gdje je roba završila! 2
b) Vratite mi robu, sam ću ju raznositi!
Ovo je tema koja je bila bitna a ne limunada koju ste vi montirali i servirali jučer u prilogu Provjerenog, ističe Andrea Ponisch u svom reagiranju na facebooku.

1 COMMENT

  1. Hrana(za njih je žderilo ključno-pogledajte ih) je završila kod podobnih Hrvata.Kockoglavi su se pobrinuli za to da ne dođe nekoj srpskoj Sirotinji.Razbili su Barilla sugo da zaplisnivi,pišali po robi(epitelni DNK iz mokraće je dokaziv),rastrgali podstavu na haljini da ju prezentiraju i to je to.Provjereno ko Provjereno nije na silu moglo u školu zbog kockoglavog koji je na kraju skinuo kapuljaču.Na koncu Gentile je provociran da je Mafiozo kako bi udario kockoglavog(Gentile se pametno suzdržao),a Mošćeničani su svi rođeni u Gant i CamelActive majicama,nose Ermengildo Zegna odjela i ne trebaju im tzv. “štrace”.Da ne govorimo o satovima,ICW Schafhausen i Zenith su im osnovica,a dalje Vacheron Constantin,Chopard,HYT i ostali brandovi..Omega speedmaster i Rolex date perpetual su za njih trećerazredna roba-To ih je naučio pok.župan Đuro,a sad nastavlja onaj Slon Dumbović.Sve je to kvarna HDZ roba a k…e se da su neovisni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here