Home Kolumne Jedan dan s Energom…

Jedan dan s Energom…

2982
0
Esevi
foto: rijeka.hr

Buđenje. Odmah trčim po stanu namještajući ventile na zamrzavanje i počinje ozračivanje mog životnog prostora. Nula je uvijek riskantna jer zna propustiti impulse. Tek tada slijedi jutarnja higijena. Vrlo često u ogledalu ugledam na vratu pijavicu što znači da je opet preko noći nešto poskupilo ili je izglasan neki zakon koji propisuje poskupljenje. Uf. Dugogodišnjom praksom sam ih naučila odrješito čupati ali pošto ostavljaju trag, sada radije navečer pogledam vijesti da bih izbjegla jutarnje pijavice. Slijedi kava uz informiranje o stanju potrošenih impulsa online na stranicama Brunate, čitanje novosti uz studiozno proučavanje temperature zraka u gradu. Na katu nebodera imamo 7 stanova. Mi smo jedan sretniji kat jer pored penzionera nas je čak troje zaposleno za razliku od kata ispod nas gdje samo jedan radi. Jutarnji sastanak stanara kata. Nakon što je razmotrena temperatura zraka, slijedi podešavanje ventila ovisno o temperaturi.
Temperature iznad 10° C: svi ventili na nuli.
Temperatura između 6 °C i 10°C, ventili se podešavaju: jug, zapad:1.6, istok, 1.8, sjever 2.0. Temperatura od 0°C do 6° C, ventili u stanovima: jug, zapad:1,8, istok:2.0, sjever 2.2.
Prije par godina za vrijeme jako hladne zime, susjedi su mi otvarali vrata s kapom, šalom, rukavicama, kožusima u punoj zimskoj opremi za šetanje Sibirom, te uveli smo CODE RED: Temperatura ispod nule za koju važe sljedeći uvjet podešavanja ventila: jug, zapad: 2.2, istok: 2.4 a sjever: 2.6. Bahato rasipanje energije? A znam, ali sva sreća to nije često.
Nakon jutarnjeg podešavanja termoregulacijskih ventila te provjere njihove ispravnosti jer svako malo zaštekaju, svako ide svojim putem. Dogovor je da se u slučaju hladnijih ne vjetrovitih dana, moji susjedi penzioneri drže u parovima ili formiraju trojke, odšeću do najbližeg dućana ili shopping centra te da se tamo malo ugriju.
Kad odradim svoju smjenu, po povratku u stan, očitam stanje na razdjelnicima po katu, ubacim podatke u formulu i izračunam potrošnju dana. Trenutno mi je hit formula koji je nedavno izašla u NN 27/15. Potpuno razumljiva, logična te sve lako izračunava.
GU = PSUCRGU GBI = _BIRU_ UR = (100-UPOV) (%)
PSUCR BSSUCR
Napokon se opustim uz vijesti, provjerim da li su ventili na nuli i spavanac. Jedva dočekam sutrašnji dan i sve ispočetka.
Super nam je. (Slavenka Žuža)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here