Home Vijesti Jedan je tip u devet godina popio 40.000 tableta ecstasyja: Evo što...

Jedan je tip u devet godina popio 40.000 tableta ecstasyja: Evo što mu se dogodilo

116
0

Osim što je uzimao ecstasy, muškarac je u povijesti koristio otapala, benzodiazepine, amfetamine, LSD, kokain, heroin i kanabis, iako je u vrijeme prijema u bolnicu St George’s jedina droga koju je trenutno koristio bila kanabis

Studije o sigurnosti rekreacijskih droga nastoje staviti ekstazi na donji kraj ljestvice štete. U svom najčišćem obliku i u malim dozama, MDMA se često smatra jednom od najmanje opasnih droga, barem u usporedbi s drugim široko dostupnim drogama poput alkohola i duhana.

Međutim, kako pokazuje jedna posebno, krajnje neobična studija slučaja, dugotrajna uporaba prekomjernih količina lijeka može imati trajne štetne i neugodne nuspojave.

Tim liječnika na medicinskoj školi St George’s u Londonu izvijestio je o slučaju “Mr A”, 37-godišnjaka koji je u dobi od 21 do 30 godina konzumirao ekstazi u velikim količinama. Prve dvije godine korištenja svaki vikend je uzimao pet tableta. Tijekom sljedeće tri godine počeo je koristiti prosječno 3,5 tableta dnevno, nakon čega je prešao na prosječno 25 tableta dnevno u sljedeće četiri godine.

Tim je procijenio da je tijekom ovih devet godina uzeo preko 40.000 tableta – 38.000 više od prethodno zabilježenog doživotnog unosa od 2.000 tableta. Korištenje je potkrijepljeno bilješkama s druge službe kojoj je prisustvovao godinama prije.

Gospodin A odlučio je prestati uzimati ecstasy nakon tri kolapsa na zabavama, nakon čega je počeo dobivati ​​niz neugodnih učinaka odvikavanja.

“Nekoliko mjeseci osjećao se kao da je još uvijek pod utjecajem ekstaze i pretrpio je nekoliko epizoda ‘tunelske vizije'”, napisao je tim u izvješću. “Na kraju je razvio teške napade panike, ponavljajuću anksioznost, depresiju, ukočenost mišića (osobito na razini vrata i čeljusti), funkcionalne halucinacije i paranoične ideje.”

Osim što je uzimao ecstasy, muškarac je u povijesti koristio otapala, benzodiazepine, amfetamine, LSD, kokain, heroin i kanabis, iako je u vrijeme prijema u bolnicu St George’s jedina droga koju je trenutno koristio bila kanabis.

Nakon smanjenja upotrebe kanabisa, njegove su halucinacije i paranoja nestale, dok su se njegovi napadi panike smanjili. Međutim, ostali su mnogi drugi simptomi.

“Procjena vještina svakodnevnog funkcioniranja identificirala je glavne bihevioralne posljedice njegovog gubitka pamćenja (tj. višestruko ponavljanje aktivnosti). Iako je gospodin A mogao u potpunosti razumjeti dane upute, njegova koncentracija i pažnja bili su toliko oslabljeni da nije mogao slijediti redoslijed potrebnih zadataka.”

Tim je vjerovao da ima globalno oštećenje funkcije pamćenja i dali su mu magnetsku rezonancu, iako nisu otkrili nikakve strukturne probleme s njegovim mozgom. Njegovo pamćenje se poboljšalo nakon što je primljen na odjel za ozljede mozga, gdje je naučio strategije kompenzacije.

Međutim, tim vjeruje da je slučaj dodao dokaz da oštećenja uzrokovana dugotrajnom upotrebom ecstasyja nisu poništena povlačenjem droge na dulje vrijeme.

„Svi zlouporabnici ecstasyja razvili bi (u većini slučajeva) serotoninski sindrom (blagog stupnja) nakon akutnog uzimanja droge, koji karakterizira pojačana tjelesna aktivnost, hipertermija i znojenje, povećana ukočenost mišića, rabdomioliza, hiperrefleksija, trzmus, stiskanje čeljusti, mioklonus , tremor i nistagmus”, piše tim u izvješću.

Iako su to simptomi akutne intoksikacije, oni bi mogli objasniti zašto je gospodin A ostao s ukočenošću mišića – osobito u čeljusti – nakon tako dugotrajne primjene visokih doza lijeka.

Tunelska vizija koju je izvijestio ubrzo nakon što se povukao iz upotrebe MDMA bila je jedinstvena koliko je timu poznato i za sada je neobjašnjena.

Previous articleWHO upozorava: ‘Sasvim je realno da će se pojaviti novi soj koronavirusa koji će biti otporan na cjepiva’
Next articleBivši slovenski nogometni reprezentativac pronađen mrtav

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here