Home Sport Jedriti se mora – u iščekivanju 21. Fiumanke!

Jedriti se mora – u iščekivanju 21. Fiumanke!

587
0

Da se jedriti mora, Fiumanka dokazuje i ove godine – prvi put u novom rujanskom terminu, ali i u jednom od najkišovitijih vikenda ove godine. Mnogo je prepreka bilo pred organizacijom 21. Fiumanke, ponajviše zbog epidemioloških mjera i ograničenja, a zatim i odgoda popratnih programa zbog lošeg vremena. No i ovo po mnogočemu posebno izdanje Fiumanke u danima jedrenja i dobre zabave, u Rijeku je privuklo brojne jedriličare i posjetitelje, sportaše, nautičare, gospodarstvenike i medije.

Mnogi od njih posjetili su i Rijeka Boat Show, koji je danas, usprkos kiši, otvorio svoja vrata za posjetitelje na Gatu Karoline riječke. Sajam nautike ove godine ima 40 posto više izlagača nego prijašnjih godina te na najbolji način nastavlja dugu i bogatu tradiciju održavanja sajmova nautike u gradu na Rječini. Rijeka Boat Show otvoren je i u subotu od 10 do 19 sati te u nedjelju od 10 do 17:30 sati, uz simboličnu cijenu ulaznice od 20 kuna.

Uz Fiumanku su tradicionalno i medijske ekipe koje će i ove će godine zasukati rukave i primiti se jedrenja. Već 14. godinu zaredom medijski djelatnici, a osim što o Fiumanki izvještavaju, sudjeluju u natjecateljskom dijelu regate pa će tako i ove godine isploviti u sklopu velike Fiumanke, u subotu, 26. rujna. Zbog epidemioloških ograničenja, ove godine inozemne medijske kuće ne mogu prisustvovati, no zato su tu jake domaće snage: HRT, Novinet mreža, Kanal Ri, Novi list te Radio Rijeka koja će na ovogodišnjoj Fiumanki obilježiti svoj 75. rođendan prigodno uređenim brodom.

Natjecateljskog duha i dobre zabave sigurno neće nedostajati, kao ni dobrih priča i reportaža s 21. Fiumanke. Kao i svake godine, HRT kao partner u projektu i suorganizator Medijske regate pripremit će reportažu Fiumanke koju će emitirati u svom programu u danima nakon regate.

Uz njih, u subotu se na 21. Fiumanki očekuje oko 120 brodova, a prijaviti se možete i u subotu ujutro u Regatnom uredu na Terminalu koji je otvoren od 8 sati, a prijavu možete predati do 11 sati.

Fiumanka se jedri na dvije rute: regatnoj i obiteljskoj. Svi skupa startaju na liniji ispred riječkog lukobrana koja je dostupna za gledanje s različitih pozicija. Jedrit će do oznake ispred uvale Žurkovo u Kostreni. Obiteljska grupa se potom vraća u riječku luku gdje je cilj, a regatna nakon Kostrene nastavlja prema oznaci udaljenoj 4 do 5 nm prema otoku Cresu te se potom vraća u zajednički cilj u riječkoj luci.

Natjecanje u regatnoj ruti i ove će godine biti zanimljivo. Iako je Fiumanka prvenstveno rekreativna, ipak dovoljno snažno kuca i njezino sportsko srce pa na Fiumanku rado dolaze i oni najveći i najbrži brodovi. Nakon prijave Molo longa, dolazi i prošlogodišnji pobjednik, no ovoga puta s još većom jedrilicom Wayof Life (ex. MorningGlory). Prošle godine preuzela ju je posada EWOL-a sa slovenskim skiperom GašperomVinčecom.

Na ovogodišnju regatu doći će i nasljednik ACI-eve flote jedrilica Jeanneau One Design 35 uz koju je osobito vezana medijska regata koja se na njima održava već dugi niz godina. ACI će na Fiumanki predstaviti jednu od četiri nove jedrilice ClubSwan 36 koje su stigle kao zamjena za flotu JOD-ova. Za kormilom će se naći proslavljeni hrvatski jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić.

A dok čekamo start 21. Fiumanke, veselimo se svim našim jedriličarima u obiteljskoj klasi. Naime, ove godine imamo “najstariju” posadu – ekipu čiji ukupni zbroj godina iznosi 450 godina. A imamo i najmlađe – dolaze nam iz Kostrene, a prosjek godina im je samo 15!
Fiumanka stoga i ove godine dokazuje da ne poznaje dobne granice i da su dobro došli svi.

Zbog najave lošeg vremena, otkazan je dio sportskih programa Europskog tjedna sporta poput veslačke regate, a prezentacija Windsurfa i StandUpPaddlinga prebačena je s petka na subotu. „Placa pod zvjezdanim riječkim nebom” u organizaciji riječke Poneštrice održava se u subotu od 14 sati na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske uz bogat program koji možete potražiti na njihovom Facebook profilu.

Svi koji se pripremaju za Fiumanku vjerujemo da marljivo prate vremensku prognozu, baš kao i Regatni odbor Fiumanke koji će sutra u 11 sati donijeti odluku o točnom vremenu starta. Budu li vremenski uvjeti nepovoljni, start regate odgoditi će se za jedan ili dva sata. Sve informacije možete pratiti na oglasnoj ploči regate na internetskoj stranici Fiumanke www.fiumanka.eu te na društvenim mrežama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here