Home Najnovije Jeste li kad primijetili ovakve bijele točke na krajnicima? Ovaj video otkriva...

Jeste li kad primijetili ovakve bijele točke na krajnicima? Ovaj video otkriva o čemu je riječ

187
0
ec1177c6 a41f 4576 aec4 5e70249cfa33
ec1177c6 a41f 4576 aec4 5e70249cfa33

Većina ljudi tokom života bar jednom će iskusiti pojavu tzv. kamenaca u krajnicima. Ovi bijeli, tvrdi fragmenti, koji na prvu podsjećaju na zub, često su uzrok zabrinutosti. Međutim, važno je znati da su potpuno normalni i bezopasni.

Krajnici, organi smješteni na stražnjem dijelu grla, igraju važnu ulogu u obrani tijela od bakterija i virusa. No, upravo zbog svoje funkcije, često postaju mjesto gdje se skupljaju bakterije, mrtve stanice i ostale nečistoće. Ovi fragmenti, nazvani kamenacima ili tonsilolitima, ponekad izlaze iz krajnika te stvaraju bijele tvorevine.

Osobe koje često pate od upala grla i krajnika posebno su sklonije ovom problemu. Kamenci u krajnicima mogu biti i uzrok neugodnog zadaha, što dodatno povećava nelagodu koju izazivaju.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih terapija za ove kamence. Korištenje vode za ispiranje usta bez alkohola može pomoći u uklanjanju bakterija i ostataka hrane iz krajnika. Također, kamence je moguće ukloniti i uz pomoć štapića za uši, no treba biti oprezan kako se ne bi ozlijedila osjetljiva tkiva u grlu.

Važno je napomenuti da, iako mogu biti neugodni, kamenci u krajnicima obično nisu znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Ipak, ukoliko se javljaju često ili izazivaju jaku nelagodu, preporučuje se posjet ljekaru radi savjeta i dodatne terapije.

Za više pogledajte u videu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here