Biznis

Ježić danas mora vratiti 5 milijuna eura, slijedi ovrha imovine!

Ježić danas mora vratiti 5 milijuna eura, slijedi ovrha imovine!

Do sutra Ivo Sanader i Robert Ježić trebaju vratiti nezakonito stečene milijune iz slučajeva Hypo i INA-MOL. Ili kreće prisilna naplata. Ivi Sanaderu je imovina u blokadi pa naplata 3.600.000 kuna nije upitna, no Ježić je druga priča, piše Dnevnik.hr

Ježić još uvijek nije s tvrtke u Švicarskoj prebacio 5 milijuna eura za koje je tvrdio da su tamo, piše Dnevnik.hr

Država do danas taj novac nije vidjela. Dobrovoljni rok istječe sutra. A onda slijedi prisilna naplata, odnosno ovrha. Tvrtka u kojoj se novac navodno nalazi registrirana je u Švicarskoj, što zahtijeva posebnu proceduru.

‘Domicilna država u kojoj se nalazi ta fizička ili pravna osoba će primiti prevedenu presudu i izvršavati je prema svim pravilima i domaćeg postupovnog prava kao i našeg hrvatskog postupovnog prava’, objašnjava odvjetnik Branko Šerić.

Presuda je trebala biti prevedena i poslana u Švicarsku odmah po pravomoćnosti. No što ako novac ne nađu na računu? ‘Može se tražiti ispitivanje što se u međuvremenu dogodilo s tim novcem, koji su tragovi novca i onda se ide prema svim fizičkim i pravnim osobama kod kojih je završio taj novac’, kaže Šerić.

Pet milijuna eura Ježić je 2009. provlačio po računima svojih tvrtki. Iste godine, donirao je i 200 tisuća kuna kampanji Ive Josipovića.

Predsjednik je kasnije u više navrata izjavio da će novac vratiti dokaže li se da je nezakonito stečen. No sada nakon što je pročitao pravomoćnu presudu, promijenio je mišljenje jer je, kaže, uvidio da tvrtka registrirana u Švicarskoj, koja se spominje u nezakonitostima, nema veze s Ježićevim Diokijem koji je njemu dao novac za kampanju.

Iako – svim tim tvrtkama i novcu poveznica je ista – Robert Ježić. ‘Stvarno se mora radi integriteta i zbog ovih loših iskustava koje smo imali u prošlosti s financiranjem kampanja, kandidati i stranke moraju posebnu pažnju obratiti tko su im donatori, od koga primaju novac i kakav je to novac’, kaže Dragan Zelić iz GONG-a.

Za Roberta Ježića odgađanja više nema. Sa suda nam neslužbeno kažu da će ako novca ne bude na računu tvrtke, ovršiti Ježićevu imovinu.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Ministar Horvat: Vlada ima dva potencijalna partnera za Uljanik i 3. maj

spDecember 13, 2018

Za vođenje stečaja Brodomaterijala potrošeno 71 milijun kuna!

spDecember 6, 2018

Izgradnja moderne tvornice peleta u Delnicama u završnoj fazi

spDecember 4, 2018

Debeljaku zabranili dolazak u 3. maj!

spNovember 20, 2018

U riječkoj luci pad prometa, a Koper zapošljava 800 radnika!

spNovember 18, 2018

AKCIJA: Dopunsko zdravstveno uz 30% popusta do 18. studenog!

spNovember 16, 2018

Ovaj brod će postati plutajući terminal ispred Omišlja, LNG Hrvatska odustala od kloriranja

spNovember 9, 2018

Konferencija ‘Sell me this pen’ na Ekonomskom fakultetu

spNovember 3, 2018

U Lenac stigao USNS Yuma

spNovember 1, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.