Home Vijesti Juris Protecta: Komuniste koje nije likvidirao Tito, dokrajčio je Tuđman

Juris Protecta: Komuniste koje nije likvidirao Tito, dokrajčio je Tuđman

1222
0

Na nedavni komentar monsinjora Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa koncila, reagirala je i Udruga za unapređenje pravosuđa Juris Protecta, koja priopćenjem za javnost podjeća da je na čelu komunista na samom početku bio upravo Franjo Tuđman, bivši Titov general i osoba osoba koja je apsolutistički vladala novonastalom državom do svoje smrti.

– Glavni kriterij za uključivanje u vlast bila je apsolutna podanost njemu i uskom krugu ljudi oko njega. Teško se može govoriti o komunistima, jer je većinu hrvatskih i jugoslavenskih komunista likvidirao Josip Broz Tito za vrijeme Inforbiro-a, a ostatak je otpao u negativnoj selekciji kod Tuđmanovog preuzimanja vlasti. Interesni lobiji su odmah započeli kao strvinari razvlačiti i pljačkati novonastalu državu. I sam Tuđman je zagovarao koncentraciju kapitala i moći u rukama ca. 200 obitelji, dok su ostali građani trebali biti u podređenom položaju po uzoru na južnoamerički model organizacije države – stoji u priopćenju Udruge.

Osim toga, u priopćenju dodaju da je moguće je da je Franjo Tuđman bio državotvoran, ali je zasigurno pri tome državu poistovjećivao sa sobom, svojom obitelji i uskim krugom vlastodržaca po poznatom obrascu francuskog diktatora kralja Luja XIV. „L´etat c´est moi“ (država to sam ja). Razlika između Lui XIV. i Tuđmana je u tome što je Lui XIV. osnažio Francusku dok je Franjo Tuđman unazadio Hrvatsku za najmanje pola stoljeća, stoji u priopćenju koji potpisuje predsjednik Udruge Zlatko Zeljko.

U Udruzi smatraju da je Franjo Tuđman je bio velikodušan kad se radilo o nagrađivanju svojih bliskih saveznika te da je Katolička crkva bila je nesumnjivo jedan od glavnih saveznika za učvršćivanje vladavine Tuđmanova režima u Hrvatskoj.

– Crkva je kao protuuslugu dobila daleko najveći dio oduzetih nekretnina, dok veliki dio ostalih građana još uvijek čekaju na ishode postupaka za povrat oduzete imovine. Pored toga Crkva je uspjela zaključiti ugovor s državom i osigurati budžetska sredstva za pokrivanje svojih izdašnih troškova. U školama je uveden vjeronauk, kojeg također financira država. Katolička crkva u Hrvatskoj je time sklopila dugoročni brak s vlasti. Hrvatska je jedna od rijetkih država u Europi i svijetu koja pokriva svoje troškove iz budžeta. Mislim da je to jedan od najvažnijih razloga za Vaše hvalospjeve za Franju Tuđmana – dodaje se priopćenjem.

Juris Protecta priopćenjem obrazlaže da je pored donošenja mnoštva zakona, koji su omogućili ozakonjenu pljačku takozvane društvene imovine, Tuđman odmah nakon preuzimanja vlasti podjarmio pravosuđe i uništio svaku njegovu nezavisnost, a slogan je bio da „pravosuđe mora provoditi državnu politiku“.

Sve navedeno, smatraju u Udruzi, dovelo je do devastacije pravosuđa, a ta devastacija nastavila se je do današnjeg dana, što je u proteklih 15 godina prouzročilo neviđenu „ozakonjenu“ pljačku građana, poduzeća i državnih ustanova u vrijednosti od više stotina milijardi kuna.

Udruga Juris Protecta smatra da po mnogim pitanjima nema razlike između dvije velike političke stranke (HDZ i SDP) i njihovih trabanata (HNS, HSS, HSLS, HSU itd.). Na kraju iz Udruge od monsinjora Miklenića zahtjevaju da “hrvatskoj javnosti pojasni novu (staru) sintagmu državotvornosti, u kojoj će građani-pojedinci vidjeti svoju vlastitu budućnost kao i budućnost naroda i države kojoj pripadaju. Do sada je bila uglavnom lažna državotvornost”.

Previous articlePoziv na radionicu dokumentarnog i aktivističkog filma
Next articleTRUESOUND Open Air Festival

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here