Home Vijesti Istru ugrozilo zagađenje zraka iz Italije, može li zaprijetiti i Kvarneru?

Istru ugrozilo zagađenje zraka iz Italije, može li zaprijetiti i Kvarneru?

1396
1

Kako su satelitske snimke otkrile tijekom jučerašnjeg dana je došlo do širenja onečišćenog zrakla s područja rijeke Po u sjevernoj Italiji prema području Istarske županije u smjeru juga Istre prema njezinom sjeveru.

S obzirom kako na području Istre i Kvarnera jedino mjerne stanice u Višnjanu i Puli mjere najmanje razine čestica, one do 2,5mg, jedino su one i zabilježile trenutno onečišćenja zraka. Na svim službenim stranicama diljem Europe koje prate kakvoću zraka Pula se tako našla obilježena tamno crvenim krugom jer je koncentracija lebdećih čestica manjih od 2.5 µm (PM2.5) rano jutros dosegla 77,01 µg/m3.

Upozorenja koja se izdaju pri njihovoj visokoj koncentraciji trebalo bi shvatiti ozbiljno jer su mnoga javnozdravstvena istraživanja pokazala da njihovo udisanje može dovesti do povećanja ili pogoršanja srčanih ili plućnih bolesti, pa i do respiratornih smetnji kod inače zdravih osoba.

Međutim, danas je tako bilo i s Trstom, Venecijom i mnogim drugim gradovima sjeverne Italije, što ukazuje da se zbog meteoroloških prilika nad sjevernojadranski bazen nadvio ustajali zrak.

Situaciju na terenu možete pratiti i putem satelitskih snimki preko sljedeće poveznice: http://aqicn.org/forecast/model/emep-europe/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here