Home Vijesti Kajin, Peranić i Dumanić: ‘Korona razotkrila promašenu strategiju pretjeranog oslanjanja na turizam’

Kajin, Peranić i Dumanić: ‘Korona razotkrila promašenu strategiju pretjeranog oslanjanja na turizam’

743
0
Zvonimir Peranić. Danko Švorinić, Šuhreta Dumanić i Damir Kajin u Opatiji (Nel Pavletić/PIXSELL)

Trebat će nam najmanje tri do četiri godine oporavka turizma nakon korona krize,poručio je Damir Kajin, nezavisni kandidat na listi koalicije Demokrata, Hrvatskih laburista i Liste za Rijeku.

U ovom trenutku, dvije trećine iznajmljivača nije prodalo niti jedno noćenje za ovu sezonu, a na Liburniji jedna trećina hotela je i dalje zatvorena, rekao je Kajin. U Hrvatskoj imamo cca 1200 hotela, od čega je u ovom trenutku 50% zatvoreno, a preostala polovica bilježi samo skromni promet, koji jedva da pokriva troškove, istaknuo je. „Mi u Istri i na Kvarneru, koji smo najbliže Italiji, Austriji, Bavarskoj, u ovom smo trenutku popunjeni samo u 30% kapaciteta. Očekujem da ćemo od ovog vikenda imati veće brojke.Ne trpi samo turizam, već zbog toga i trgovina, ugostiteljstvo, male prodavaonice, zanati, tržnice…“- upozorio je Kajin.

Tek sada, u koroni, vidi se koji su promašaj učinile Istra i Primorsko-Goranska županija, kada su sve “bacile na turizam”, Istra pogotovo, dopustivši gašenje Uljanika, komentirao je.U ovoj zemlji u ogromnim su problemima mali ugostitelji, trgovci, obrtnici, okrenuti na turizam.

„Pozivam, ne samo Vladu, već Istarsku i Primorsko-Goransku županiju, gradove i općine, da reprogramiraju i razmisle o oslobađanju svih djelatnosti naslonjenih na turizam od komunalnog doprinosa, prireza i zakupa, jer mnogi neće preživjeti gubitak gospodarske aktivnosti. Uslijed toga, zimi nam slijedi ozbiljan socijalni udar, gdje će na tisuće obrtnika, trgovaca i ugostitelja, nakon što dobiju račune i ovrhe, propasti. S njihovom propašću u istim problemima naći će se i lokalna samouprava.“ – poručio je Kajin iz Opatije.

Kvalitetna prometna povezanost jedan je od glavnih preduvjeta gospodarskog razvoja ali i stabilnosti turizma. Kvarner ima prednost blizine emitivnih turističkih tržišta ali nam prometna povezanost nije dobra. To je prvenstveno propust hrvatske diplomacije koja u proteklih 30 godina nije uspjela izlobirati kvalitetne prometne pravce prema Italiji i Austriji koji prolaze preko Slovenije, kako cestovne, tako ni željezničke.

„Riječka regija je u prometnom smislu zakinuta i kada je riječ o zračnom prometu jer se država prema Riječkoj zračnoj luci prečesto ponašala kao maćeha. U tom smislu dovoljno je usporediti splitsku i riječku zračnu luku. Split primjerice država subvencionira dvjesto tisuća sjedala, a Rijeci samo sedam tisuća.“ – poručio je Zvonimir Peranić, riječki gradski vijećnik i član stranke Liste za Rijeku.

„Turizam je posebno osjetljiv na stabilnost političke situacije i zato nam ne odgovara jačanje ni lijevog ekstrema koji bi nacionalizirao privatnu štednju građana, a ni desnog koji nas pretvara u katoličku džamahiriju.“ – zaključio je.

Održivost turizma vezana je za pametno i inovativno upravljanje resursima, a to nije samo priroda, arhitektura i kulturno naslijeđe nego i ljudski resursi, umjetnički, zanatski, stručni i drugi koji su ostali izvan modela turističke projekcije, komentirala je Šuhreta Dumanić, članica stranke Hrvatski laburisti.

„Nedavno smo u Opatiji potpisivali peticiju protiv betonizacije, koja je i ovdje uzela maha, a protivna je održivosti i futurističkim vizijama u turizmu. Prilikom upravljanja treba misliti nabudućnost naših mladih.“– poručila je Dumanić. Posebno se osvrnula i na sezonske radnike koji su u potpunosti zaboravljeni u vrijeme korona pandemije, a koji sada nemaju niti radnog mjesta, niti potpore. Koalicijski su partneri naglasili da će mali poduzetnici i radnici teško preživjeti ovu ekonomsku krizu uzrokovanu korona pandemijom, posebno ako vlast opstane u rukama korumpiranog HDZ-a ili izgubljenog SDP-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here