Home Mozaik Kako čistiti i održavati drvene podove?

Kako čistiti i održavati drvene podove?

62
0

Drveni podovi vrlo su popularan izbor podova zbog svoje prirodne ljepote i izdržljivosti. Također, vrlo lako mogu dodati toplinu i eleganciju domu.

Međutim, potrebno ih je redovito održavati kako bi izgledali najbolje. Pravilno održavanje ne samo da poboljšava izgled poda, već i produljuje njegov vijek trajanja.

U ovom članku ćemo vas voditi kroz neke od najboljih praksi za održavanje drvenih podova. Stoga nastavite čitati i saznajte sve o ovoj temi!

Zašto je važno održavati drvene podove?

Nakon što se završi stručna priprema podloge za postavljanje parketa ili drugog drvenog poda, a potom i sama montaža, potrebno je redovito održavanje.

Održavanje drvenih podova važno je iz nekoliko razloga:

  • Izgled – Dobro održavan drveni pod lijepo izgleda i uljepšava vaš dom. S vremenom se može izgrebati, zaprljati i izblijediti. Redovito održavanje pomaže u sprječavanju ovih problema i održava vaše podove u vrhunskom stanju.
  • Trajnost – ovi podovi su investicija, a pravilno održavanje može im produžiti vijek trajanja. Redovito čišćenje, poliranje i završna obrada pomoći će zaštititi drvo od habanja i spriječiti oštećenja.
  • Zdravlje – prljavi drveni podovi mogu sadržavati alergene, prašinu i druge loše čestice koje utječu na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Redovito čišćenje i održavanje može pomoći u uklanjanju ovih čestica i poboljšati ukupnu kvalitetu zraka u vašem domu.

Održavanje raznih vrsta drvenih podova

Zbog razlika u načinu izrade i sastavu drvenih podova potrebno ih je različito održavati ovisno o vrsti. U nastavku pročitajte kako održavati podove od punog drva, parketa i laminata.

Podovi od punog drveta – održavanje i čišćenje

Podovi od punog drva izrađeni su od jednog komada tvrdog drva i vrlo su izdržljivi. 

Međutim, zahtijevaju redovito održavanje kako bi se spriječilo oštećenje. Zato morate redovito čistiti ili usisavati pod kako biste uklonili prljavštinu koja može izgrebati površinu.

Osim toga, za čišćenje poda koristite vlažnu krpu s blagim deterdžentom. Izbjegavajte koristiti previše vode jer to može oštetiti drvo.

Popravljajte pod svakih 3-5 godina kako biste zaštitili drvo i održali njegov izgled.

Održavanje parketa – čišćenje popularne vrste drvenog poda

Parketi su popularna vrsta drvenih podova koji mogu unijeti ljepotu i toplinu u prostor.

Kako biste zadržali kvalitetu i ljepotu svog parketa, važno je pridržavati se nekih osnovnih smjernica održavanja.

Prvo, uvijek redovito čistite ili usisavajte pod kako biste uklonili svu prljavštinu koja bi mogla oštetiti površinu. 

Za temeljitije čišćenje upotrijebite vlažnu krpu s blagim sredstvom za čišćenje posebno namijenjenim za korištenje na drvenim podovima. Vodu koristite minimalno, a nakon brisanja vlažnom krpom obrišite suhom.

Također je važno biti oprezan s teškim namještajem ili visokim petama, jer mogu ostaviti ogrebotine i udubljenja na površini. Popravak poda svakih 5-7 godina može pomoći u zaštiti drva i održavanju njegovog izgleda.

Konačno, izbjegavajte izlaganje poda izravnoj sunčevoj svjetlosti, jer to može dovesti do lošeg izgleda i promjene boje tijekom vremena. Uz ove savjete svoj parket možete održati lijepim godinama.

Laminatni podovi – pravilno održavanje

Laminatni podovi izrađeni su od jezgre vlaknatice visoke gustoće s fotografskim slojem koji oponaša izgled drva. Vrlo su izdržljivi i otporni na ogrebotine i mrlje.

Međutim, također ih je potrebno redovito čistiti ili usisavati kako bi se uklonila prljavština i ostaci koji mogu ogrebati površinu.

Nakon usisavanja, kao i kod drugih drvenih podova, možete koristiti vlažnu krpu s blagim sredstvom za čišćenje, uz malo vode. Drvene površine su osjetljive na vodu, stoga je potrebno paziti da količina vode ne bude prevelika kod laminata.

Izbjegavajte korištenje voska ili sredstva za poliranje na laminatnim podovima, jer mogu ostaviti talog i učiniti pod skliskim.

Uobičajene pogreške koje treba izbjegavati

Brojne su greške koje se mogu napraviti prilikom čišćenja i održavanja drvenih podova, a mi ćemo navesti one najčešće.

  • Korištenje jakih sredstava za čišćenje – jaka sredstva za čišćenje mogu oštetiti završni sloj drvenih podova i uzrokovati promjenu boje. Izbjegavajte korištenje izbjeljivača, amonijaka ili sredstava za čišćenje na bazi octa na drvenim podovima.
  • Odgoda s brisanjem prosute tečnosti – voda i druge tekućine mogu prodrijeti u drvo i uzrokovati štetu ako ostanu na podu. Odmah obrišite proliveno kako biste spriječili oštećenje.
  • Zanemarivanje redovitog održavanja – Redovito održavanje ključno je za najbolji izgled drvenih podova. Zanemarivanje redovitog održavanja može dovesti do oštećenja i promjene boje drva, što može biti skupo za popravak. Pobrinite se da redovito metete ili usisavate pod, odmah očistite proliveno i po potrebi popravite pod.
  • Korištenje abrazivnih alata – abrazivni alati poput čelične vune ili oštrih četki mogu izgrebati površinu drvenih podova i uzrokovati štetu. Za čišćenje poda koristite četke s mekim vlaknima i krpe od mikrovlakana.

Održavanje drvenih podova neophodno je kako bi se osigurala njihova dugovječnost i ljepota. Redovito čišćenje, poliranje i završna obrada mogu pomoći u zaštiti drva od trošenja i habanja, te spriječiti oštećenja. Sljedeći savjete spomenute u ovom tekstu, možete osigurati da vaši drveni podovi izgledaju sjajno godinama koje dolaze.

Previous article14.000 navijača Partizana brutalno vrijeđalo Vučića, spiker se nije ni čuo
Next articleIvana Knoll objavila video na kojemu rukama drži bujnu stražnjicu i zbunila fanove: ‘Ne razumijem zašto…’ (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here