Home Mozaik Kako poboljšati koncentraciju i pamćenje djeteta?

Kako poboljšati koncentraciju i pamćenje djeteta?

2062
0

Veliki dio dječjih života zauzima škola, a njihove školske obveze su nešto što poprilično zaokuplja njihovo vrijeme izvan škole. Samim time školski je uspjeh veoma važan dio dječje slike o sebi, njegovog samopoštovanja, samopouzdanja, emocionalne stabilnosti te pozitivnog rasta i razvoja.

Dobra i važna je vijest da su to sve vještine koje se mogu jačati i razvijati, ali naravno uz pružanje adekvatne podrške djetetu u tom procesu. Stručnjaci koji rade u osnovnim i srednjim školama često se susreću s učenicima koji nemaju razvojnih teškoća, ali njihova školska postignuća su niža. Često je razlog tome što djeca nisu razvila adekvatne tehnike učenja i lakšeg pamćenja te slabo organiziraju i planiraju svoje učenje. Također sve je više djece koja imaju teškoće s održavanjem koncentracije i pažnje na informacijama koje im nisu od velikog interesa ili zanimljive.

Glavni uzrok tomu je nedovoljna motivacija jer djeca ne vide smisao u količini i vrsti gradiva koje moraju savladati. U današnje vrijeme im to s jedne strane možda i ne možemo zamjeriti jer se škola u svojoj osnovi nije već desetljećima mijenjala te ne prati moderne metode učenja i poučavanja. S druge strane ako se pokaže da je problem zaista samo koncentracija, onda djetetu treba pomoći da se osvijesti vlastitih poteškoća u koncentraciji te da nauči kako učiti.

Zato preporučamo sljedeće:

-učenje i pisanje zadaće treba uvijek biti na istom mjestu u isto vrijeme

-stol za kojim dijete uči mora biti uredan i bez puno detalja

-prostorija treba biti osvijetljenja, prozračna i mirna

-napraviti plan učenja, uputiti ga u korisne metode učenja (podcrtavanje bitnoga, vođenje bilješki, prepričavanje svojim riječima i sl.)

-tijekom učenja raditi pauze svakih pola sata po 5 minuta

-pohvaliti djetetov trud i napredak

Za roditelje koji bi htjeli nešto više pročitati o navedenoj temi, preporučamo knjige “Hiperaktivno dijete”, Naklade Slap i “Pažnja, razvijajmo pažnju u igri”, Naklade Planet Zoe d.o.o. .

Također, LOGOOMNIA Kabinet za razvojnu podršku djeci organizira seriju radionica koncentracije, učenja i pamćenja za djecu od 10 do 15 godina. Više o radionicama možete vidjeti na sljedećem linku: http://omnia-jezici.com/radionice-koncentracije-ucenja-i-pamcenja-za-ucenike-od-10-do-15-godina/

Tamara Polegubić, dipl. psiholog

Ivana Golubić, prof. soc. pedagog

Previous articleFOTO: Opći potop u Rijeci!
Next articleNakon uspjeha u Milanu, riječka premijera predstave Esodo Pentateuco #2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here