Home Vijesti Kako postati kapetan za 6 mjeseci

Kako postati kapetan za 6 mjeseci

4608
1

Umjesto pravog fakulteta, tečaj dva puta po tri mjeseca. I možete postati zapovjednikom i najvećeg broda. Na prijedlog Ministarstva mora pomorski fakulteti omogućili su takvo alternativno školovanje. Traju upisi na riječkom Pomorskom fakultetu. Stari kapetani se bune – za barbu treba mnogo više!

Šest mjeseci kursa za tako odgovornu dužnost, od mrtvozornika do izdavanja matičnog lista, koji upravlja cijelom tehnologijom i tehnikom je nedopustivo, smatra predsjednik Udruge pomorskih kapetana i časnika sjevernog Jadrana kapetan Juraj Karninčić.

Ne slaže se s tim sindikat pomoraca. Kažu, ako je čovjek iskusan i dobar, ima srednju pomorsku školu, fakultet je onda samo formalnost.

Ne postoji degradacija struke. To ne postoji, odnosno postoji ako budu pojedini profesori tražili novac, a ne znanje, poručuje tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Polemiku je izazvala i službena cijena tečaja – 65 tisuća kuna. Sindikati kažu da takav tečaj u Engleskoj stoji 6000 eura sa smještajem i prehranom. Fakulteti se brane: cijena je tržišna, sat je 70 kuna, a predavači vrhunski.

Novac, dakako, diktira tempo, ni fakulteti ga ne odbijaju. Pomorske kompanije žele što prije do gotovih ljudi. Već za nekoliko mjeseci dobit ćemo prvih 20 kapetana bez diplome. (HRT)

Previous articleMotociklist poginuo nakon sudara s autobusom na Kozali
Next articlePrijateljska utakmica: Rijeka – Kecskemeti 2 : 0

1 COMMENT

  1. U većini zemalja svijeta niti ne postoji pomorski fakultet, pa tako ni u zemljama s pomorskom tradicijom kao što su Engleska i Italija gdje su kapetani sa srednjom školom. Samo mi izmišljamo toplu vodu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here