Home Vijesti Kako spriječiti epidemiju demagogije: Novinarima, psima i političarima – zabraniti facebook?

Kako spriječiti epidemiju demagogije: Novinarima, psima i političarima – zabraniti facebook?

1659
1

Mislili smo da će teško biti nadmašiti izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je mrtav-hladan izjavio da Hrvatska možda nikad neće ući u EU, ali – iluzija je bila kratkog vijeka. Lopticu mu je ekspresno uzvratio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel: “Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: možda mi nećemo u EU ali nećete ni vi na Jadran!”

Koliko glup netko može biti da spominje zabranu dolaska na Jadran?!? Bilo kome. I to iz usta čovjeka koji je u sam porijeklom (i) Slovenac. Vojko Obersnel bi valjda i rođenog oca deportirao da je još uvijek živ?!?

Pobrao je Vojko s ove strane Kupe i dosta aplauza, zbog toga što je ‘konačno pokazao janezima što ih spada’, no zapravo je tim svojim skandaloznim ispadom uspio jedino u tome da onemogući hrvatsku diplomaciju da reagira na jednako tako skandaloznu izjavu slovenskog ministra te mu tako pomogao mu da se sve brzo pomete pod tepih.

Kako je uopće Obersnel i zamislio spriječiti dolazak Slovenaca na Jadran, bolje ne analizirati, no na slovenskim forumima maštovitiji su odmah zamislili nacionalizaciju 100.000 slovenskih vikendica na hrvatskoj obali, a naravno, nisu propustili ni pitanje jesu li Hrvati razmislili o tome što to znači za hrvatski prihod od turizma.

Naravno, sve to spada u birtijska prepucavanja i u normalnim okolnostima bilo bi stvarno neobično da se u to ubacuje gradonačelnik jednog jadranskog grada , koji bi inače trebao punim plućima pozivati Slovence, Austrijance, Mađare, Srbe, Čehe i Slovake, da dođu na ‘svoje more, na svoj Jadran’. No, ne treba dugo nagađati. Lokalni izbori se približavaju, pa Vojko pokušava ubrati još koji politički poen.

Pridružio se tako nizu neodgovornih ministara i dužnosnika koji su društvene mreže predoslovno shvatili kao ozbiljno sredstvo za komuniciranje s masama i osvajanje biračkog tijela. Čini se da je to na neki način i strategija odnosa s javnošću cijele vlade. Očito je, naime, da je službena stranica vlada.hr, kao ozbiljan medij, u posljednjih godinu dana prilično zapostavljena, upravo na račun vladinog profila na facebooku, koji dobija sve veći prioritet u objavi multimedijalnog sadržaja, dok vladin portal sadrži sve više golih priopćenja. Otišlo je to tako daleko da su ministri čak i nove zakone počeli najavljivati preko svojih privatnih profila na facebooku, a pojedini, kao što je ministar Jovanović, svako malo stave neki post kojim tetoše revoulionarne apetite grupe svojih obožavatelja.

Da, facebook je prilično opasna stvar za novinare i za političare. Oni koji se previše na njega oslanjaju lako se navuku na ovisnost o komentarima odobravanja i o što većem broju lajkova, pa na koncu završe pišući ono što odobrava najveća grupa njihovih prijatelja i ‘prijatelja’. Dakle, idealno sredstvo za vježbanje i jačanje demagoških potencijala! Naravno, ako je to nekomu cilj. No, jednako tako, lako se završi u virtualnom svijetu koji nema mnogo veze sa stvarnošću.

Zaključak se lako nameće: Milanović bi svojim pulenima, iz prvog i iz drugog ešalona, trebao jasno narediti, a isto bih preporučio i ponekim svojim kolegama: Prste dalje od twittera i od facebooka! (Ivan Hrstić – politikaplus.com)

Previous articlePREOKRET U PGŽ: Muzur ujedinjuje županijsku oporbu?
Next articleUskoro kraj najvećem zagađivaču TE Urinj na mazut!

1 COMMENT

  1. Zbog čega spriječiti demagogiju na internetu? Demagogiju političara treba razobličiti tako da i zadnji birač zna tko laže da bi došao do pozicije ili da bi ostao na poziciji..Zadnja velika laž je bila Plan 21.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here