Home Mozaik Kameno čudo: Istraživanje povijesnih zidina i uskih uličica grada Splita 

Kameno čudo: Istraživanje povijesnih zidina i uskih uličica grada Splita 

415
0
Canva, by Commander05

Grad Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj smješten na obali Jadranskog mora, predstavlja pravu oazu povijesti i ljepote. Jedna od najznačajnijih atrakcija grada su njegove povijesne zidine i uske uličice koje oduzimaju dah svojom ljepotom i bogatom prošlošću. Pročitajte više o čaroliji povijesti Splita i njegovim uskim uličicama, koje su neke od najpoznatijih atrakcija i spomenika koji su dio bogate kulturne baštine ovog grada od kamena. 

Dioklecijanova palača

Najpoznatija atrakcija u Splitu je svakako Dioklecijanova palača, koja se smatra jednim od najbolje očuvanih rimskih spomenika na svijetu. Izgrađena u 4. stoljeću za rimskog cara Dioklecijana, palača se sastoji od brojnih dvorana, peristila, prostranih trgova i kamenih zidova koji pružaju jedinstven doživljaj povijesti. Prošetajte kroz uličice unutar palače i osjetite duh davnih vremena. Za pronalazak smještaja u blizini Dioklecijanove palače, možete koristiti stranicu Rentola.hr. Ovo je dio grada koji je odlično središte za istraživanje svega što Split nudi. Također ćete biti u samom turističkom središtu, što nudi lak i praktičan pristup svim sadržajima koje Split nudi svojim posjetiteljima.

Katedrala sv. Duje

Katedrala sv. Duje, smještena unutar Dioklecijanove palače, predstavlja jedan od najvažnijih sakralnih objekata u Hrvatskoj. Ona je također i mauzolej rimskog cara Dioklecijana. Njen prepoznatljivi zvonik, koji se diže visoko iznad Splita, simbol je grada. Unutar katedrale možete vidjeti brojna umjetnička djela, kao i relikvije sv. Duje, zaštitnika Splita. U katedrali sv. Duje i dalje se održavaju liturgije, tako da možete posjetiti i nedjeljnu misu i dok ste na odmoru.

Marmontova ulica

Jedna od najpoznatijih ulica u Splitu je Marmontova ulica, nazvana po francuskom maršalu Auguste de Marmontu. Ova široka i šarmantna ulica proteže se od Prokurativa do Rive, a okružena je prekrasnim palačama, trgovinama i kafićima. Marmontova ulica je omiljeno mjesto za šetnju i kupovinu, te predstavlja živahnu arteriju grada. Zastanite na kratku (ili ne tako kratku) pauzu za kavu, uživajte u shoppingu ili isprobajte neke od splitskih specijaliteta.

Peristil

Peristil je glavni trg unutar Dioklecijanove palače i središnje mjesto okupljanja mnogih turista. Okružen kolonadama i antičkim stubama, Peristil je mjesto gdje možete osjetiti puls grada i uživati u jedinstvenoj atmosferi. Uzmite trenutak i opustite se na jednoj od terasa kafića dok promatrate živahnost ovog povijesnog mjesta. Peristil će vas oduševiti svojom dinamičnošću i zanimljivim prizorima.

Ulica Kraj Sv. Ivana

Ulica Kraj Sv. Ivana je jedna od najstarijih ulica u Splitu, poznata po svom autentičnom mediteranskom šarmu. Ova slikovita ulica vodi do crkve Sv. Ivana, koja datira iz 11. stoljeća. Šetajući ovom uskom ulicom, možete uživati u tradicionalnoj arhitekturi, kamenim kućama i cvjetnim balkonima koji oživljavaju slikovitu atmosferu Splita. Za one koji žele iskusiti karakterističnu šetnju mediteranskim uličicama, ulica Kraj Sv. Ivana je odlična lokacija.

Prokurative

Smješten na zapadnoj strani Splita, trg Prokurative je jedno od najljepših mjesta za opuštanje i uživanje u atmosferi grada. Ovaj prostrani trg okružen elegantnim zgradama i arkadama predstavlja spoj klasične arhitekture i mediteranskog šarma. Prošećite uskim uličicama oko trga i istražite lokalne trgovine i restorane. Na ovom trgu također se odvijaju brojna društvena događanja, kao što je Splitski festival.

Pjaca (Narodni trg)

Pjaca, poznata i kao Narodni trg, jedan je od najživahnijih trgova u Splitu. Okružen kamenim zgradama i kafićima, trg je mjesto gdje se lokalni stanovnici i posjetitelji susreću i uživaju u opuštenoj atmosferi. Ovdje možete pronaći razne suvenire, lokalne proizvode i tradicionalne specijalitete.

Ulica Radunica

Ulica Radunica predstavlja pravi biser skriven u uskim uličicama Splita. Smještena između Dioklecijanove palače i Trga Republike, ova rustikalna ulica oduševljava posjetitelje svojim autentičnim duhom. Prolazeći kroz Ulicu Radunica, imat ćete priliku vidjeti tradicionalne kamenice, živopisne vrtove i čuti priče o životu lokalnih stanovnika.

Voćarski trg

Voćarski trg je šarmantan trg smješten između Dioklecijanove palače i Pjace. Ovaj živopisni trg dobio je ime po trgovcima voćem i povrćem koji su nekada ovdje prodavali svoje proizvode. Danas je Voćarski trg mjesto susreta lokalnih stanovnika i turista koji uživaju u opuštenoj atmosferi. Okružen kafićima i malim restoranima, trg je idealno mjesto za sjesti, popiti kavu i promatrati prolaznike. Baš kao lokalni Splićani!

Uljarska ulica

Uljarska ulica, kao što joj i ime sugerira, bila je nekada poznata po brojnim uljarama i trgovinama uljem. Smještena u blizini Rive, ova slikovita ulica oduševljava posjetitelje svojom mediteranskom atmosferom. Šetajući Uljarskom ulicom, možete vidjeti tradicionalne kamenice, prekrasne balkone s cvijećem i otkriti male radnje koje prodaju lokalne proizvode. Ova ulica pruža priliku da osjetite duh tradicionalne dalmatinske kulture i gastronomije.

Zaključak

Povijesne zidine i uske uličice grada Splita predstavljaju pravu riznicu kulturne baštine i bogate povijesti. Dioklecijanova palača, Katedrala sv. Duje, Peristil, Prokurative i Pjaca samo su neki od mnogobrojnih dragulja koje možete istražiti u ovom jedinstvenom gradu. Šetnja kroz te kamene labirinte donosi osjećaj povratka u prošlost, dok vas ljepota arhitekture i atmosfera oduševljavaju. U svakom kutku Splita otkrit ćete nešto novo i nevjerojatno, stoga ne propustite priliku da istražite ovaj nezaboravan, čaroban grad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here