Home Sport U Splitu započela regata Swan Croatia Challenge 2023. kojom je i službeno...

U Splitu započela regata Swan Croatia Challenge 2023. kojom je i službeno otvoreno najelitnije svjetsko nautičko natjecanje

336
0

Nakon prošlogodišnjeg premijernog ClubSwan 36 prvenstva, Split je po drugi puta ponosni domaćin jedne od najprestižnijih regata na svijetu, Swan Croatia Challenge-a 2023. Od 25. do 29. travnja, ACI i ACI Sail domaćini su utrke kojom je i službeno otvoren ovogodišnji regatni kalendar elitnog nautičkog natjecanja, koje okuplja ponajbolje svjetske jedriličare te posjećuje destinacije kao što su Monte Carlo, Porto Cervo i St. Tropez. Ponovno održavanje nautičkog događaja ovog ranga drugu godinu zaredom potvrda je da Hrvatska i Split neupitno pripadaju samom svjetskom nautičkom vrhu te ravnopravno stoje uz bok nekima od najekskluzivnijih mediteranskih destinacija. Zahvaljujući ekskluzivnom partnerstvu ACI-ja s Nautor Swanom kao glavnim organizatorom ovog natjecanja, dugoročni benefiti za Hrvatsku tek će se pokazati u vidu produljenja turističke sezone, privlačenja klijentele sve veće platežne moći te jačanja cjelokupne destinacijske konkurentnosti.

„Ova regata prije svega ima za cilj podizanje kvalitete nautičkog turizma i demonstraciju onoga što Hrvatska zaista može i zna. Prisustvovanjem vrhunskih jedriličara i iskusnih nautičara na ovoj ekskluzivnoj regati želimo privući klijentelu koja ja dosad posjećivala druge dijelove Mediterana. Naša misija je ovime potaknuti razvoj destinacija unutar Jadrana kako bi se ti klijenti ovdje i zadržali, odnosno kako bismo Hrvatsku dodatno etablirali kao globalni nautički brend i elitno jedriličarsko odredište koje pripada samom svjetskom vrhu. Ovaj veliki sportski događaj od iznimnog je značaja i za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma u kontekstu produljenja sezone te privlačenja ekskluzivnije klijentele više platežne moći“ istaknuo je predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić.

Regatu Swan Croatia Challenge u Hrvatsku su ponovno doveli ACI d.d. i ACI Sail u partnerstvu s Nautor’s Swanom te u organizaciji JK Labuda, a poseban doprinos pružili su i studenti Pomorskog fakulteta u Splitu koji su na čelu s proslavljenim hrvatskim olimpijcem i ACI-jevim ambasadorom Ivicom Kostelićem branili boje Hrvatske na prvom danu natjecanja. S obzirom na promidžbeni karakter regate, kako za domaću nautiku, tako i za hrvatski sport u cijelosti, natjecanje je pratio i Ratko Rudić, stručni savjetnik Hrvatskog vaterpolskog saveza te proslavljeni vaterpolski trener, kao i Federico Michetti, voditelj sportskih aktivnosti u Nautor Swanu te Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu.
„Fantastično je vratiti se u Split i pokrenuti sezonu ClubSwan Racing 2023. upravo ovdje. Uvjeti za jedrenje su fenomenalni, a dobrodošlica i podrška koju dobivamo od našeg partnera ACI-ja je bez premca“, poručio je Federico Michetti, voditelj sportskih aktivnosti u Nautor Swanu.

„Bio mi je izniman užitak ponovo jedriti ClubSwanom na Swan Croatia Challenge-u. To je fantastičan regatni brod. Jako je zabavan i okrenut je prema performansama, što mi se stvarno sviđa i što je bio pravi gušt. Itekako opravdava svoj renome u svijetu jer je stvarno prava jurilica. Čak sam imao čast biti na prvoj navigaciji Swanovima 2019. na Jabuci i mogu reći da je bio doživljaj za pamćenje. Ovakvi eventi su u Hrvatskoj i više nego dobrodošli i zaista je važno nastaviti raditi na njihovoj realizaciji i u budućnosti“, rekao je Ivica Kostelić, proslavljeni skijaš, jedriličar i ambasador ACI-ja, koji se u Split vratio kao pobjednik na nedavno održanoj regati „Roma per Due“.

ACI i Pomorski fakultet u Splitu već dugi niz godina njeguju kvalitetnu suradnju u obrazovanju studenata u branši nautičkog turizma kroz studij Pomorske tehnologije jahti i marina, a svoj ponos zbog sudjelovanja Fakulteta i na ovom važnom događaju istaknuo je prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu. „Ove godine smo se uključili u regatu pod domaćinstvom ACI-ja s regatnom posadom koju čine studenti Pomorskog fakulteta i Sveučilišta u Splitu. Instruktor im je naš docent Luka Pezelj, po struci kineziolog i iskusni skiper. Želim im što bolji plasman. Studenti će pokazati što su naučili u konkurenciji sa puno iskusnijim posadama želeći promovirati Fakultet i Sveučilište, ali i pozvati mlade da se što više bave morem, da gaje ljubav prema moru. Inače, ACI ne samo da sudjeluje u edukacijskom procesu, već je rado viđen poslodavac naših studenata kroz sezonske poslove i trajno zaposlenje nakon diplomiranja na Fakultetu pa je tako i ova regata dodatna potvrda ove sjajne tradicionalne suradnje“, naglasio je.

„Jedrenje je jedan od stupova hrvatskog sporta i veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje s našim jedriličarima i sportskim prijateljima iz cijelog svijeta. Želim im ovim putem dati potporu da nastave ovako. Bio sam trener u zemljama gdje je jedrenje jako cijenjeno pa sam upoznat i sa internacionalnim jedrenjem. Pratim i naše jedriličare, koji su izuzetno dobri. Štoviše, hrvatski jedriličari su vrlo poznati u svijetu, zahvaljujući čemu smo se snažno etablirali kao jedriličarska nacija koja dosta visoko kotira na globalnoj razini i tako treba i ostati“, zaključio je Ratko Rudić, legendarni trener Hrvatske vaterpolske reprezentacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here