Home Vijesti Kaos u SAD-u, Trump raspoređuje vojsku oko Washingtona!

Kaos u SAD-u, Trump raspoređuje vojsku oko Washingtona!

696
0
Police officers react after demonstrators throw a soda can in their direction in Downtown Los Angeles on May 30, 2020 during a protest against the death of George Floyd, an unarmed black man who died while while being arrested and pinned to the ground by the knee of a Minneapolis police officer. Clashes broke out and major cities imposed curfews as America began another night of unrest Saturday with angry demonstrators ignoring warnings from President Donald Trump that his government would stop violent protests over police brutality "cold.",Image: 524185592, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nastavljaju se prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile. Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa.

Stotine ih se okupilo kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci.

Snažnije će se odgovoriti na prosvjede?
Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu. “Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu”, rekao je u utorak glavni državni odvjetnik William Barr.

Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera prosvjednike ispred Bijele kuće. Većinom mirni prosvjedi proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći.

Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima. Uhićene su tisuće prosvjednika u gradovima diljem zemlje, ima i ozlijeđenih.

Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede. Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na prosvjede.

Policijski sat uveden je u Kaliforniji, New Yorku, Washingtonu i drugim urbanim područjima. Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni su u nekim saveznim državama, ali većinom kao ispomoć.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here