Home Vijesti KBC Split u godinu dana obavio 10 induciranih prekida trudnoće, a KBC...

KBC Split u godinu dana obavio 10 induciranih prekida trudnoće, a KBC Rijeka 362

654
0

Portal Index kontaktirao je sve KBC-ove i gotovo sve bolnice u Hrvatskoj s pitanjem koliko su zahtjeva za legalno inducirane prekide trudnoće imali i koliko su ih proveli. Poslali smo desetke upita, a dobili samo pet odgovora.

Podatke su nam dali KB Merkur, KBC Rijeka, OB Pula, OB Bjelovar i OB Karlovac, koja se ističe po tome što u njoj samo jedan od 14 liječnika specijalista ima priziv savjesti.

KBC Split nam nije poslao odgovore iako smo zvali ravnatelja Julija Meštrovića i slali dodatne upite. Naime, KBC Split, prema statistici HZJZ-a za 2020. godinu o kojoj smo pisali, uvjerljivo odskače od prosjeka.

Ondje je zaposleno 34 ginekologa, a u 2020. godini napravili su 10 legalno induciranih prekida trudnoće, dok je u KB-u Merkur napravljeno 396 tih zahvata, u KBC-u Rijeci 362, u KBC-u Osijek 211, a u puno manjoj, županijskoj bolnici Čakovec njih 86, što je višestruko više nego u KBC-u Split. Zašto je to tako?

Pitali smo je li točno da od 34 ginekologa čak 32 imaju priziv savjesti
Upravi KBC-a Split poslali smo upit je li točno da čak 32 od 34 njihova ginekologa imaju priziv savjesti, no ni na to pitanje nam nisu odgovorili. Odgovore smo, kao što smo spomenuli, dobili od jako malo ustanova.

Pitali smo ih koliko su zahtjeva za prekide trudnoće imali u zadnjih pet godina, koliko ih je od toga bilo do 10. tjedna trudnoće, a koliko nakon toga i koliko su ih proveli.

KB Merkur obavio je 1991 prekid trudnoće u zadnjih 5 godina

Iz KB-a Merkur su odgovorili:

“1991 prekid trudnoće na zahtjev žene do 10 tjedana od koncepcije (namjerni pobačaj). 26 zahtjeva za prekid trudnoće iznad 10. tjedana od koncepcije. 23 zahtjeva za prekid trudnoće iznad 10. tjedana od koncepcije je odobreno.”

Iz KBC-a Rijeka su odgovorili:

“Na vaš upit o prekidima trudnoća odgovaramo da je u našoj bolnici u zadnjih pet godina napravljeno 2989 prekida trudnoće do 10. tjedna. Svi zahtjevi za prekid trudnoće do 10. tjedna su i odobreni. U istom razdoblju imali smo i 85 prekida trudnoće iznad 10. tjedna. Evidencija zahtjeva za prekide trudnoće iznad 10. tjedna se ne vodi, ali je većina zahtjeva i odobrena. Broj odbijenih zahtjeva je relativno mali. Trudnice koje su odbijene su upućivane na drugostupanjsku komisiju.”

Iz OB-a Pula kažu da je u zadnjih pet godina u njihovoj ustanovi napravljeno 28 prekida trudnoće, a zahtjeva za prekid trudnoće iznad 10. tjedna bilo je 30.

“U zadnjih pet godina u OB Pula napravljeno je 761 prekida trudnoće do 10 tjedana, a zahtjeva za prekid trudnoće do 10 tjedana bilo je 761”, odgovaraju iz pulske bolnice.

Iz Opće bolnice Karlovac kažu kako su u zadnjih pet godina imali sedam zahtjeva iznad 10. tjedna trudnoće o kojima se raspravljalo na prvostupanjskoj komisiji.

“Svih sedam su inducirani u našoj ustanovi. U zadnjih pet godina imali smo zahtjev za 308 namjernih pobačaja i svi su realizirani u našoj ustanovi. Od 14 liječnika specijalista, samo jedan ima priziv savjesti”, poručuju iz OB-a Karlovac.

Iz OB Bjelovar poručuju da u zadnjih pet godina nije napravljen niti jedan prekid trudnoće iznad 10. tjedna. Kažu i da nisu imali niti jedna zahtjev za takvim prekidom trudnoće. Ali su zato imali prekida trudnoće do 10. tjedna.

“U zadnjih pet godina po godinama: 2018. godine 35, 2019. godine 38, 2020. godine 40, 2021. godine 41, 2022. godine 14. U zadnjih pet godina udovoljeno je svim zahtjevima za prekid trudnoće”, poručuju iz OB Bjelovar.

Previous articleGledatelji Eurosonga oduševljeni Konstraktom: ‘Ovo je apsolutno remek-djelo’ (VIDEO)
Next articleModrić krasnom gestom oduševio navijače Levantea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here