Home Vijesti KESM najavljuje nove radikalne akcije: Zaustavite nezakonito usvajanje Prostornog plana PGŽ

KESM najavljuje nove radikalne akcije: Zaustavite nezakonito usvajanje Prostornog plana PGŽ

753
0

Krizni Eko Stožer Marišćina – Eko Kvarner Ogranak Halubje se danas oglasio priopćenjem i pitanjem “Hoće li Hrvatska postati jeftina destinacija za zakopavanje opasnog otpada iz cijele EU?” izražavajući sumnju u nezakonito postupanje Zavoda za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije kod donošenja Prijedloga Prostornog plana PGŽ. Tvrde da Županija kroz prostorno-plansku dokumentaciju legalizira uništavanje pitkih voda i vrijednih sirovina biootpada, papaira, plastike, stakla iz komunalnog otpada kako bi pogodovala zagađivačima i interesnim lobijima.

“Krizni Eko Stožer Marišćina uputio je primjedbe na PPP PGŽ još u rujnu 2012., sukladno Zakonu o prostornom uređenju, kojim traži brisanje Marišćine kao Županijskog centra za gospodarenje otpadom, u sklopu kojeg bi se uvelo odlaganje i novih, opasnih kategorija otpada; odlaganje metanogene frakcije komunalnog otpada, privremeno skladištenje opasne komponenete komunalnog otpada iz domaćinstva, odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest zbog niza nezakonitosti i nepravilnosti u odabiru lokacije, izbora sustava postupanja s otpadom koji nije u skladu sa Zakonom o otpadu, kršenja zakonske procedure u iznuđivanju lokacije za ŽCGO Marišćina, sumnje u objektivnost studija o utjecaju na okoliš za ŽCGO Marišćina, koja nikad nije istražena…”.

Iz Eko Stožera Marišćina upozoravaju da se lokacija ŽCGO Marišćina nalazi na svega 2,5 i 150 metara iznad izvora Rječina, na krškom, ali i izrazito trusnom terenu, blizu naselja, na koridoru vjetrova i stalnog strujanja zraka prema moru. Ističu kako se 90 posto otpada proizvodi u priobalju i na 150 kilomtara udaljenosti od drugog kraja županije, što zbog transposta znatno povećava troškove gospodarenja otpadom. Uvjereni su kako je na izbor lokacije utjecala politika, a ne struka. Podsjetili su i na veliki otpor lokalnog stanovništva. Potpisivanjem peticije sa više od tisuću potpisa jasno dali do znanja da se ŽCGO Marišćina briše iz PPP PGŽ. Krizni Eko Stožer Marišćina u priopćenju poručuje da će, ukoliko Urbanistička inspekcija ne pokrene postupak zaustavljanja nezakonitog usvajanja Prostornog plana PGŽ, organizirati nove radikalne akcije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here