Home Biznis Vlada zbog nenamjenskog trošenja smanjuje poticaje za stambenu štednju

Vlada zbog nenamjenskog trošenja smanjuje poticaje za stambenu štednju

590
0

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojom se poticanje smanjuje s 15 na 10 posto.

– U javnosti se komentira da je to radi ušteda u državnom proračunu, želim vrlo jasno naglasiti da motivacija za ove mjere nisu nikakve uštede, rekao je ministar financija Slavko Linić, dodavši kako je analiza mjera pokazala je to skoro nenamjensko trošenje sredstava jer građani koji štede uopće nemaju namjeru kupovati stan.

I sam premijer Zoran Milanović komentirao je kako zna nekoliko ljudi koji su na taj način iskoristili poticaje.

– To je služilo ljudima koji imaju nešto više gotovine da na kamati umjesto 5 uzmu 8. I to su radili, mnogi nama poznati. To nije normalan način poslovanja i to polako ukidamo, rekao je premijer.

Nije ovo prvi put da država reže poticaje za stambenu štednju. I 2005. godine maksimalni iznos državnih poticaja 1250 kuna srezan je na 750 kuna.I dok primjerice Austrija, Slovačka povećavaju poticaje a u Mađarskoj i Rumunjskoj, Rumunjskoj iznose čak 30%, kod nas sve ide prema tome da se poticanje takvog vida rješavanja štednje ukine.(politikaplus.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here