Home Vijesti KESM šalje Marišćinu i Šćulca u ropotarnicu povijesti

KESM šalje Marišćinu i Šćulca u ropotarnicu povijesti

1806
0

kesmZbog neregularnosti izdanih lokacijskih i građevinskih dozvola za projekt ŽCGO Marišćina Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina podnijela je temeljem Članka 128. Zakona o općem upravnom postupku prijedlog za oglašavanje svih izdanih rješenja po lokacijskim i građevinskim dozvolama ništavnim te prema Članku 277. Zakona o prostornom uređenju i gradnji tražimo i provođenje upravnog nadzora.

Iz KESM-a upooravaju da je i kroz iznesene činjenice u članku Novog lista od 05. lipnja 2013. godine konačno od nadležnih institucija i javno potvrđeno činjenično stanje na koje su mjesecima upozoravali. Rok izgradnje pristupne ceste D-427 Rijeka – Marčelji zapravo je nepoznat! S obzirom na pokrenuti žalbeni postupak na natječaj za izgradnju te prometnice koji može rezultirati ponavljanjem natječaja upitno je i kada će cesta uopće biti u funkciji!?

‘Nakon svega, nevjerojatno zvuči izjava objavljena u članku Novog Lista 10. lipnja, kojom se Župan Primorskogoranske županije javno hvali vršenjem pritiska na nadležne institucije i nalaže im koju odluku trebaju donijeti!

Očito je takva panična reakcija glavnog autora i vatrenog pobornika projekta ŽCGO Marišćina izazvana činjenicom da je građevinska dozvola za fazu 0-1 ŽCGO Marišćina izdana temeljem glavnog projekta u kojem se na krajnje jasan i nimalo dvosmislen način određuje kako je za cijeli projekt ŽCGO Marišćina neophodna izgradnja županijske prometnice oznake ŽC 5025/GMC103. Izgradnja te prometnice uvjet je i za dobivanje uporabne dozvole za cijeli ŽCGO Marišćina.

Osim toga, prostornim planom Općine Viškovo te ranije izdanim dozvolama ŽCGO Marišćina je definiran kao
tehnološki jedinstvena centralna zona za gospodarenje otpadom i njeno se funkcioniranje ne može se dijeliti u „faze i etape“ kako je određeno II izmjenom i dopunom lokacijske dozvole od 22. kolovoza 2012. godine i dopunama građevinske dozvole od 31. kolovoza 2012. godine.

Sve te izmjene i dopune ignoriraju nepostojanje adekvatne Studije procjene utjecaja na okoliš te se baziraju na postavkama Elaborata o procjeni utjecaja na okoliš iz 2009. godine koji podrazumijeva da se na odlagalištu na području ŽCGO Marišćina odlaže otpad obrađen u postrojenju za mehaničko-biološku obradu (MBO). Dakle, hrpa na brzinu izdanih izmjena i dopuna zasniva se na bazično pogrešnoj pretpostavci da će se u „kazete“ odlagati prethodno obrađeni otpad! Međutim stanje na terenu govori da se Faza 0 ŽCGO Marišćina sastoji u istresanju smeća na hrpu koja je već prerasla u brdo i svojom visinom i izgledom opasno konkurira najvećem brdu u Općini Viškovo, brdu smeća Viševac. Prema izdanim dozvolama ta hrpa smeća može se ovako „skladištiti“ najduže tri godine i onda se mora naknadno obraditi u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO).

Međutim, takva je naknadna obrada „uskladištenog smeća“ tehnički i tehnološki neizvediva.
Opisane neregularnosti temelj su za pokretanje još jednog u nizu pravnih postupaka kojima želimo konačno
zaustaviti ekološki i ekonomski poguban megalomanski projekt ŽCGO Marišćina.

Sigurni smo da je svim dobronamjernim građanima zaista već degutatno slušati dugogodišnjeg direktora TD
Ekoplus d.o.o. kako uz podršku Gradonačelnika Grada Rijeke i Župana Primorsko – goranske Županije od 2007.
godine najavljuje puštanje svog fantastičnog postrojenja za MBO u probni rad u narednih godinu dana i to ponavlja svake godine. Vrijeme je da zaustavimo hrpu neprobavljivih neistina i dezinformacija kojom nas direktor TD Ekoplus d.o.o. i njegovi saveznici godinama obasipaju.

Želimo vjerovati da u Lijepoj našoj postoje barem tragovi pravne države koji će stvarno provesti pokrenute upravne postupke i zaustaviti tehnološki zastarjeli, ekocidni i financijski neisplativi projekt ŽCGO Marišćina te ga zajedno s njegovim direktorom poslati u ropotarnicu povijesti.’, zaključuju u KESM-u.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here