Home Biznis Kina će “striktno ograničiti” svojim građanima da napuste zemlju

Kina će “striktno ograničiti” svojim građanima da napuste zemlju

104
0
Godinama su Amerikanci i Francuzi financirali eksperimente s virusima u Wuhanu.

Plan za pooštravanje kontrole ‘nepotrebnih’ putovanja u inozemstvo naglašava predanost politici nulte stope Covid-a

Kina je najavila da će “strogo ograničiti” nepotrebna odlazna putovanja svojih građana usred eskalirajućih napora za suzbijanje izbijanja koronavirusa koji je već potaknuo tjedne gradske blokade.

Saopćenje Nacionalne uprave za imigraciju, objavljeno na platformi društvenih medija WeChat, također se odnosi na potrebu da se spriječi da ljudi unesu virus u Kinu i dolazi uz postojeće mjere koje snažno ograničavaju kretanje unutar i u zemlju.

Taj potez odražava vladinu odluku da nastavi s politikom nulte Covid-a dok se bori s najtežom epidemijom otkako se pandemija pojavila u Wuhanu prije više od dvije godine.

Kineskim građanima već je savjetovano da izbjegavaju sva putovanja koja nisu neophodna, ali najnovija objava ukazuje na veći stupanj strogosti u graničnoj kontroli i vjerojatno odražava zabrinutost da bi građani koji odlaze u inozemstvo mogli vratiti virus sa sobom.

U priopćenju imigracijskih tijela poziva se na “strogu provedbu politike ulaska i izlaska, [kako bi se] strogo ograničile nebitne odlazne aktivnosti kineskih državljana”. Međutim, nije dao pojedinosti o tome što bi to značilo u praksi.

Prošlog tjedna, kineski gradovi otkazali su ispite za napredni rad na koje studenti polažu kako bi se prijavili za studiranje na inozemnim sveučilištima, dodatno ograničavajući vjerojatne odlazne tokove tijekom iduće godine.

Predsjednik Xi Jinping, koji ove godine traži treći mandat bez presedana, dao je prioritet strategiji eliminacije Covid-19, ali je pod sve većim pritiskom kako se pojavljuju sve veći znakovi ekonomskog pritiska.

Šangaj, najveći kineski grad i glavno financijsko središte, pod strogim je mjerama izolacije od kraja ožujka. U početku je trebao trajati osam dana u dvije polovice grada, ali jasna krajnja točka još se ne nazire.

Nomura, japanska banka, procjenjuje da je 41 kineski grad s gotovo 300 milijuna stanovnika pod djelomičnim ili potpunim zatvaranjem.

Vlada je ovaj tjedan uzvratila komentarima glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, koji je rekao da pristup zemlje nije “održiv”. Zhao Lijian, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, nazvao je te primjedbe “neodgovornim”.

Građanima je onemogućeno napuštanje Šangaja osim ako ne pokažu nedavne negativne rezultate testova, a grad je tijekom vikenda uveo jedno od svojih najstrožih ograničenja do sada ograničavanjem nedržavnih isporuka hrane. Online cenzori požurili su ukloniti video snimke drugih mjera s društvenih mreža, uključujući ograđivanje ulaza u stambene zgrade.

Vlasti su naglasile potrebu za brzim djelovanjem kako bi se zaustavila izbijanja vrlo zarazne varijante koronavirusa Omicron. Dužnosnici u Pekingu, koji su prijavili 35 slučajeva lokalnog prijenosa u prethodna 24 sata, demantirali su u četvrtak glasine o izolaciji jer su stanovnici žurili u zalihe robe.

Nacionalna zdravstvena komisija u četvrtak je izvijestila o 237 novih potvrđenih slučajeva i 1680 novih asimptomatskih slučajeva, od kojih je većina bila u Šangaju. Rečeno je da je 363.739 bliskih kontakata pod liječničkim nadzorom.

Previous articleNapad molotovljevim koktelom na vojni ured za novačenje u sibirskom gradu Omsku
Next articleŠpanjolska planira uvesti bolovanje za menstrualne bolove i zakon o zaštiti seksualnih i reproduktivnih prava

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here