Home Vijesti Španjolska planira uvesti bolovanje za menstrualne bolove i zakon o zaštiti seksualnih...

Španjolska planira uvesti bolovanje za menstrualne bolove i zakon o zaštiti seksualnih i reproduktivnih prava

124
0

Riječ je o mjeri sadržanoj u vrlo ambicioznom prijedlogu zakona, o kojem, međutim, čini se da postoje podjele čak i unutar vladine većine

U Španjolskoj će na sljedećoj sjednici vlade koja će se održati u utorak, 17. svibnja, iznijeti novi zakon od strane Ministarstva za ravnopravnost pod kontrolom Podemosa, a koji se bavi reproduktivnim zdravljem, pravom na pobačaj i spolnim zdravljem. Nacrt novog zakona, kako ovih dana predviđaju španjolski mediji, predviđa, između ostalog, uvođenje mjesečnog dopusta i pristup prekidu trudnoće od šesnaeste godine bez suglasnosti roditelja ili skrbnika. Prijedlozi bi također mogli doživjeti promjene, a put do njihovog konačnog odobrenja je još jako dug.

Novi prijedlog zakona zove se Organski zakon o zaštiti seksualnih i reproduktivnih prava i jamčenju dobrovoljnog prekida trudnoće. Prije svega, utvrđuje uvođenje pod liječničkim nadzorom trodnevnog plaćenog dopusta za vrijeme onesposobljajućeg menstrualnog ciklusa, koji se može produljiti na pet dana.

Dismenoreja – odnosno skup bolova koji prate menstruaciju kod nekih žena – vrlo je često stanje, koje prema podacima Španjolskog ginekološko-porodničkog društva ometa dnevne aktivnosti oko trećine žena. Budući da ne mogu svaki mjesec uzeti bolovanje, mnoge žene koje pate od jakih menstrualnih bolova prisiljene su normalno ići na posao, uz jaku nelagodu i pad produktivnosti.

Zakonsko uvođenje mjesečnog dopusta zagovaraju mnoge udruge koje se bave zdravljem i pravima žena, no on postoji samo u vrlo malo zemalja i u vrlo malom broju tvrtki. U Europi to nije predviđeno zakonom niti jedne države: 2016. godine u Italiji je predložen zakon i raspravljan u parlamentu koji bi jamčio tu mogućnost, ali nikada nije odobren.

Nacrt španjolskog zakona uvodi i druge novine u području seksualnog zdravlja. Primjerice, traži da centri za pomoć ženama u teškoćama i zatvori besplatno distribuiraju higijenske uloške, a želio bi eliminirati PDV iz njihove cijene prodaje, kao što su to već učinile mnoge druge zemlje.

Načelo na kojem se temelji zahtjev za ukidanjem onoga što je poznato kao “porez na tampone” je da menstruacija nije izbor, kao i činjenica da se moraju kupiti higijenski ulošci koji su stoga neophodan proizvod za milijune žena: mnoge i mnogi stoga tvrde da je nepravedno da se higijenski ulošci ili tamponi ne smatraju osnovnim potrepštinama, te da su u nekim slučajevima podvrgnuti višoj stopi od one za luksuznu hranu, između ostalog (“Ciklus nije luksuz”, Je li najčešće korišteni slogan).

Ostale mjere sadržane u novom nacrtu odnose se na reproduktivno zdravlje i pravo na pobačaj: utvrđuju da se kontracepcije i tzv. „pilule za jutro poslije” financiraju iz javnog sustava, predviđaju plaćeni dopust od 36. tjedna i žele napraviti pristupačnije je pobačaju na teritorijalnoj razini čime se izbjegava da žene moraju putovati stotinama kilometara samo da bi pronašle liječnika bez prigovora.

Zatim uključuju izradu registra prigovarača savjesti (koji će morati izvršiti svoj izbor iu javnom iu privatnom sektoru), te na kraju kažu da će žene od 16. godine moći pobaciti bez dopuštenje majke, oca ili tko god zauzme njegovo mjesto (uvjet dozvole uveli su konzervatori 2015. godine).

Konačno, tvrde da treba ukinuti tri dana razmišljanja koja su trenutačno obvezna prije pobačaja i da treba ukinuti obvezu informiranja žena o raspoloživim resursima i pomoći u slučaju nastavka trudnoće: praksa koja se često koristi upravo kako bi se obeshrabrila žene od pobačaja. Ove informacije, navodi se u nacrtu, bit će dostavljene samo na zahtjev.

Međutim, neće biti lako dobiti novi prijedlog zakona. Morat će se postići dogovor sa svim ministarstvima uključenim u izradu zakona poput zdravstva, financija ili socijalnog osiguranja, a zatim i s raznim parlamentarnim skupinama donjeg doma. Riječ je zapravo o organskom zakonu koji se odnosi na provedbu temeljnih prava i javnih sloboda za koji je potrebna apsolutna većina Kongresa da bi bio odobren i za razliku od običnih zakona.

Za sada se čini da nema većinske suglasnosti o sadržaju novog zakona, posebice u pogledu mjesečnog dopusta. Jedan od glavnih argumenata protiv njegovog uvođenja, koji je iznijela, primjerice, ministrica gospodarstva Nadia Calviño, potpredsjednica španjolske vlade, jest da može dodatno potaknuti diskriminaciju žena na poslu i njihovu stigmatizaciju. Yolanda Díaz, ministrica rada, odgovorila je da je, ako ništa drugo, stigmatizirajuće ne razumjeti “da su žene i muškarci različiti i da svijet rada nije neutralan”. Ukidanje PDV-a na higijenske uloške i tampone tada bi moglo kočiti Ministarstvo financija, a nekoliko promatrača smatra da to neće proći.

Previous articleKina će “striktno ograničiti” svojim građanima da napuste zemlju
Next articlePogledajte Modrićevo dodavanje, Benzemin dribling i Vinijev gol!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here